Vårens norske kinofilmer

I dag ble vårens norske filmpremierer offentliggjort. Åtte norske kinofilmer med premieredato står på plakaten, av dem er det seks fiksjonsfilmer og to dokumentarfilmer.

Redaksjonen, 11.01.2022

Alle Hater Johan

Alle hater Johan. Foto: Eirik Linder Aspellund/Nordisk Film Production

Premierefilmene:

Vikingulven

Kinopremiere 18. februar 2022

Spenninsgsfilm
Manus: Stig Svendsen og Espen Aukan
Regi: Stig Svendsen
Produsenter: John M. Jacobsen og Ellen Alveberg, Filmkameratene AS

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

Full dekning

Kinopremiere 25. februar 2022

Dramakomedie
Manus: Lars Gudmestad
Regi: Arild Andresen
Produsent: Ruben Thorkildsen, Storm Films AS

I Full Dekning møtes en vennegjeng med partnere til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme. Full Dekning er en komedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin.

De Fredløse

Kinopremiere: 4. mars 2022

Krim/drama
Manus, regi: Henrik M. Dahlsbakken
Produsent: Henrik M. Dahlsbakken, FilmBros AS

Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger. Handlingen er løst basert på en spektakulær norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også danner utgangspunkt for Tancred Ibsens To mistenkelige personer, som ble forbudt av Høyesterett i 1950.

Trond Giske – Makta rår

Kinopremiere: 11. mars 2022

Dokumentar
Manus og regi: Håvard Bustnes
Produsenter: Håvard Bustnes, Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch, Up North AS

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

Kampen om Narvik

Kinopremiere: 18. mars 2022

Krigsdrama
Manus: Christopher Grøndahl
Regi: Erik Skjoldbjærg
Produsenter: Aage Aaberge og Live Bonnevie, Nordisk Film Production AS

8. april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Alle hater Johan

Kinopremiere: 25. mars 2022

Komedie
Manus: Erlend Loe
Regi: Hallvar Witzø
Produsent: Elisabeth Kvithyll, Nordisk Film Production AS

Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt istykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

Alt for Norge

Kinopremiere: 25. mars 2022

Dokumentar
Regi: Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund
Produsenter: Marius Kittilsen, Knut Inge Solbu og Rannveig Huuse, Fenomen Studios AS

Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie…», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Alt for Norge er en reise gjennom hele 90-tallet, da Egil «Drillo» Olsen og det norske herrelandslaget «Drillos» ble symboler på et land stor i endring. Gjennom unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv vekkes dette norske folkeeventyret til nytt liv i kinosalen.

Lange flate Ballær 3

Kinopremiere: 1. april 2022

Manus: Pål Sparre-Enger
Regi: Harald Zwart
Produsent: Veslemøy Ruud Zwart, Zwart Arbeid AS

«Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kai’s visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmisse-papirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12 000 liter sprit til Norge i en trailer og ingen bør forsyne seg av lasset.

(Kilde: Norsk filminstitutt)