Reidar Thomassen (1936 – 2024)

Reidar Thomassen gikk bort 13. februar 2024.

Redaksjonen, 19.02.2024

Reidar Thomassen

Reidar Thomassen (Foto: Familien)

Han ble medlem i Dramatikerforbundet i 1979.

Ti år før det startet han karrieren som romanforfatter med Konfrontasjonen, som er en av de første romanene som omhandler nynazismen. For denne mottok han Bokhandlernes debutantpris.

Senere var det krim, under pseudonymet Richard Macker, som ble Thomassens foretrukne genre.

Til sammen skrev han ca. 200 krimnoveller, og som novellist hører han med blant de aller fremste i nyere norsk krim. Han mottok priser for flere, og som den første norske krimforfatter ble han 2003 presentert i det amerikanske krimtidsskriftet Ellery Queen Mystery Magazine.
Thomassen er representert i flere antologier, og av hans egne novellesamlinger fremheves gjerne Ztaib-mysteriet, Dødelig spøk og Mord i grevens tid.

Særlig suksess gjorde Thomassen som manusforfatter til tre populære fjernsynsserier – Farlig yrke, Solospill og Saken Ruth Vang (basert på romanen Sekretærene som forsvant) – om politietterforskerne Helmer og Sigurdsson.

I tillegg til krim, skrev Thomassen også lærebøker om det å overta lederverv, barneboken Benny og Svartmann-mysteriet og den satiriske boken Slik overlever du på jobben.

Som ung var Thomassen en habil spydkaster. Han var aktiv i friidrettsmiljøet helt frem til for få år siden. I 2003 ble han norsk mester i femkamp i klassen 65 – 69 år.

Vi minnes Reidar Thomassen.