Oscar-kortliste: Disco, Håp og Selvportrett

De to norske langfilmene Disco med manus og regi av Jorunn Myklebust Syversen, Håp med manus og regi av Maria Sødahl, og dokumentarfilmen Selvportrett med manus og regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

Redaksjonen, 04.11.2020

Disco

Disco

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film.

Disco

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

Disco er skrevet og regissert av Jorunn Myklebust Syversen. I hovedrollene finner vi Josefine Frida, Nicolai Cleve Broch og Kjærsti Odden Skjældal. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS.

Håp

Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

Håp er skrevet og regissert av Maria Sødahl. I hovedrollene finner vi Andre Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys AS.

Selvportrett

Dokumentarfilmen Selvportrett er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk. Eksponere skammen, konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve.

Filmen er skrevet og regissert av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin. Den er produsert av Margreth Olin for Speranza Film AS.

Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres altså i uke 46.

Den norske Oscar-komiteen 2020

Leder: Kjersti Mo, Norsk filminstitutt
Liv Joelle Barbosa Blad, Dramatikerforbundet
Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
Håvard Fandrem, Norsk filmforbund
Assad Siddique, Norsk skuespillerforbund
Lorentz Celo, Norske filmregissører
Gudny Hummelvoll, Virke Produsentforening
Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt