Nordisk råds filmpris til Dag Johan Haugeruds 'Barn'!

Manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther mottok filmprisen av regissør og tidligere prisvinner Benedikt Erlingsson under den digitale utdelingen av Nordisk råds priser 2020 tirsdag kveld. Prisen på 350.000 danske kroner deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent.

Redaksjonen, 28.10.2020

Dag Johan Haugerud Foto Paal Audestad

Dag Johan Haugerud (Foto: Paal Audestad)

– Det er spesielt å vinne denne prisen. Bare én film fra hvert land er nominert, så bare å komme på listen over de nominerte føltes som å komme gjennom et nåløye. Å vinne prisen er selvfølgelig ikke noe mindre moro, også fordi bare én norsk film har fått denne prisen tidligere, sier han til NTB.

Juryens begrunnelse:

«En trettenåring dør etter en krangel med en medelev i skolegården. Dette er hendelsen som skaper et vell av nye tanker og dilemmaer hos de voksne som omgir dem, og som setter i gang handlingen i Dag Johan Haugeruds ambisiøse og ettertenksomme film Barn. Med empati og stort alvor går Haugerud inn i forholdet mellom barn og voksne, og stiller inngående spørsmål. Hvor godt kjenner egentlig foreldre og lærere barna de har ansvaret for? I hvilken grad er foreldre forpliktet til å tro på barna sine? I hvilken grad må de beskytte dem? Er det egentlig mulig alltid å handle til barnas beste? Og hvorfor er det verre når det skjer noe dramatisk med et barn enn med en voksen?

Haugerud skildrer komplekse og engasjerende personligheter og situasjoner i en bredt anlagt film som også blir en historie om det moderne Norge. Foreldrenes politiske ideologi siver inn i diskusjonene de har om barna og hvordan de skal ivaretas. Skolens rektor opplever at kravene fra systemet og byråkratiet slåss med hennes egne ønsker og impulser. Dette er kimen til noe av Barns mørke komikk, som bidrar til at filmen aldri blir tung å se på, selv om den handler om et tungt tema. Humoren skinner også gjennom i scenene der de voksne, med varierende hell, må døyve sin egen forfengelighet og aggressivitet for å opprettholde fred og fordragelighet. Noen oppdager sider i seg selv som de ikke er stolte av. Kanskje er de voksne også barn, innerst inne.

Dag Johan Haugerud er en distinkt filmskaper med et helt eget blikk på verden og et usedvanlig godt øre for dialog. Gjennom en årrekke har han opparbeidet varme tillitsforhold til flere av Norges fremste skuespillere, og i Barn bringer de det beste frem i hverandre. Dette er en rik film om det viktigste av alt.»

Nordisk råds filmpris ble etablert i 2002. Den tildeles av Nordisk råd til manusforfattere, regissører og produsenter i de nordiske landene.

Juryen bestod i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).