Kaja von Hedenberg, forbundets nyankomne juridiske rådgiver

Kaja har nå hatt sine første uker som juridisk rådgiver i Dramatikerforbundet, og har allerede rukket å få innsyn i hva slags hverdag en god del dramatikere og manusforfattere står i.

Torunn Eikanger, 16.06.2021

Kaja Von Hedenberg

Molly og Kaja von Hedenberg (Foto: Privat)

– Opphavsrett er fagfeltet mitt – og det er det jeg liker aller best å jobbe med, forteller Kaja. Hun legger til at hun «bare måtte ha den ledige jobben i Dramatikerforbundet», da hun så stillingsutlysningen i vår.

– Juristkarrieren min begynte med opphavsrett fra Universitetet i Oslo. Derfra gikk jeg til Patentstyret hvor ansvarsområdet mitt var varemerker og design. Favorittoppgaven der var å holde kurs og foredrag innen immaterielle rettigheter. Jeg ble i 15 år, og gikk så til et svært variert engasjement hos Riksantikvaren. Hovedansvaret strakk seg fra fartøyvern til balkongprosjekter på verneverdige bygg i Birkelunden, og en fjellstue. Fellesnevneren var å bli kjent med et morsomt livsområde, gamle kulturminner, altså historien vår. Egentlig hadde jeg forventet å jobbe med og for fine sveitservillaer, men da jeg begynte var verden gått videre til fabrikklokaler med industri i sentrum. Jeg var blant annet med på å frede Neptun Sildeoljefabrikk i Nordland.

Kaja har fremdeles et verv som utvalgsmedlem i Klagenemda for Industrielle Rettigheter (KFIR), som er Patentstyrets klageorgan. Saker som ankes til klageorganet kommer først til ‘Kajas utvalg’, klages det videre går sakene til retten. Som et eksempel på en sak som havnet på Kajas skrivebord, er en søknad fra NRK om varemerkeregistrering av uttrykket «Jævla homo», et begrep de skulle bruke som tittel på en dokumentarserie om hvordan det er å være skeiv i Norge. Det ble aldri noen klagesak, men Patentstyret avslo søknaden. (Her kan du lese mer om saken: NRK kan bli nektet å registrere «Jævla homo» som varemerke – VG)

– I Dramatikerforbundet ser jeg frem til å kunne bistå forfattere med avtaler, og løse juridiske problemstillinger. Nettopp det å kunne hjelpe opphavere med å få skikkelig betalt, er noe jeg brenner for. I tillegg er jeg veldig fascinert av at Dramatikerforbundet som kunstnerorganisasjon favner både scene- og det audiovisuelle feltet. Jeg har inntrykk av at forbundet er en veldrevet organisasjon med god stemning. Noe av det viktigste for meg blir å lage gode rammeavtaler. Det er mange ‘underdog-prosjekter’ innenfor feltet vårt, hvor vi må sørge for at forfatteren vinner fram. Vi må yte mer hjelp ved forhandlinger, lage mer oppdatert materiale som utgangspunkt for standardisert informasjon, for eksempel om temaene lønnsforventninger og kreditering.

Kaja von Hedenberg bor på en gård på Tanum i Bærum, hun er gift og har to barn. Det eneste dyret på gården er en hund, en blond doodle ved navn Molly. Med gården følger det også en del hagearbeid, så sammen med hobbysnekring er det blitt noe hun har stor interesse for.

– Akkurat nå holder vi på med kjøkkeninnredning på en hytte i Vestmarka, forteller hun, og sier at etter å ha ‘sittet inne’ et års tid, er den aller største interessen egentlig bare å se folk.
– Men jeg kommer ikke til å slutte å se på serier. Jeg elsker gode aktuelle serier, som for eksempel Heksejakt.