Ibsenprisen 2024 til Arne Lygre

Arne Lygre tildeles prisen for "I vårt sted" som hadde urpremiere på Nationaltheatret i oktober i fjor.

Redaksjonen, 21.03.2024

Ibsenprisen2024 Arne Lygre

Ibsenhuset 20. mars: Arne Lygre mottar Den nasjonale Ibsenprisen 2024. (Foto: Ellisiv Lindkvist)

Juryens begrunnelse

I vårt sted av Arne Lygre

Urpremiere 20.oktober, Nationaltheatret.

I sin utforskning av vennskap og slektskap, viser Arne Lygre gjennom «I vårt sted» hvordan forbindelsene mellom mennesker ikke er ubetingede, men likevel fleksible. Med klokskap og komikk avslører karakterene sine motstridende behov for både frihet og forpliktelse. Med «I vårt sted» videreføres og videreutvikles egenartede elementer ved Lygres dramatiske form. Dialogen kan inneholde kombinasjoner av at en karakter sier sine tanker høyt, samt deler sine observasjoner av den andre. Slik skaper karakterene både seg selv og hverandre gjennom ord. Sceneteksten skaper muligheter spesifikke for teatret, noe som åpner opp et rikt potensial for dramatisering. Samtidig er teksten et lesverdig og tidløst litterært verk i sin egen rett. Formgrep Lygre har eksperimentert med over et langt kunstnerskap, har med «I vårt sted» nådd et nytt nivå, integrert ikke bare som stil, men som tenkemåte. Resultatet er en innsiktsfull, nysgjerrig og nærværende framstilling av det relasjonelle dramaet i helt vanlige menneskers liv.

Forbundsleder Ellisiv Lindkvist holdt denne talen rett før prisvinneren ble offentliggjort:

Ærede forsamling. Kjære venner av samtidsdramatikken, fans av Ibsen og kjære nominerte dramatikere!

Jeg heter Ellisiv Lindkvist og er leder av Dramatikerforbundet med særskilt ansvar for scenefeltet.

Dramatikerforbundet jobber for å forbedre vilkårene for å skrive og få satt opp ny norsk og samisk dramatikk. Vi har lenge lobbet og jobbet for insentivordningen for ny norsk dramatikk, som det nettopp var innspillmøte om og høringsinnspill på. Det er gode grunner til å tro at det vil komme friske midler til denne ordningen på årets statsbudsjett. Da blir det vanskeligere for teatrene og produsentene å skylde på økonomi som årsak til å ikke velge nyskrevet norsk dramatikk. Slik at det skal fortsette å komme nye tekster av høy kvalitet som vil havne hos juryen til Ibsenprisen.

Vi i Dramatikerforbundet er veldig glad i denne prisen.

Vi er veldig glad for at denne prisen finnes.

Vi er veldig glad for at det finnes en pris som går til nyskrevet dramatikk (og ikke til dramatisering eller oversettelse). En pris som går til dramatikeren.

Så glad er vi i denne prisen at vi vil ha større eierskap til den. Vi ser at vi gjennom andre organisasjoner som regiforbundet og KHiO har medlemmer i juryen. Men vi tillater oss spørsmålet: hvorfor Regiforbundet og ikke Dramatikerforbundet? Hvorfor KhiO? Hvorfor to teaterledere og ikke den skapende skrivende kunstneren?

Kjære venner av Ibsenprisen og kjære jury, mitt mandat er ikke å ødelegge stemninga eller kritisere sittende jury personlig, men jeg vil óg framsnakke yrkesgruppa dramatiker. Jeg vil løfte dramatikeren, ikke bare som forfatter, men også som et skrivende og tenkende menneske med høy tekstkompetanse.

Jeg vil rett og slett fri til dere i Skien kommune og be om at også vi får oppnevne et medlem til juryen!

Kjære Arne Lygre, kjære Siri Broch Johansen og kjære Julian Karenga. Dere er medlem hos oss alle tre. Dere er mine folk. Det er veldig bra at de som blir nominert til Ibsenprisen for beste norske dramatiske verk også er medlem i Dramatikerforbundet. Det betyr at vi er representativ og relevant for de dramatikerne som blir lagt merke til, spilt og nominert til priser. Det er vi glad for, det er viktig for norske dramatikere å ha en fagforening og en kunstnerorganisasjon som er relevant for dem, slik det er viktig for oss å ha toneangivende dramatikere som medlem. Sammen blir vi sterke. Kjære Arne, Siri og Julian: Gratulerer med nominasjon til Norges eneste dramatikk-pris!

Juryens medlemmer i 2024

Regiforbundet: Simone Thiis (juryleder).
Norsk kritikerlag: Live Lundh.
Norsk teaterlederforum: Cliff Moustache.
Norske Dramaturger: Kristoffer Spender.
KHIO: Jesper Halle.
Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt.