Seminar: Filmer vi gjerne skulle sett

Får det norske publikum filmene de «fortjener»?

Redaksjonen, 20.03.2024

Seminar 8

Torsdag 4. april kl. 15:00 | Salongen, VEGA SCENE |

I samarbeid med Norske filmregissører, Dramatikerforbundet og Vega scene inviterer filmskaper Elsa Kvamme til en refleksjon over hva som påvirker hvilke filmer som lages og hvilke som ikke blir til. Hvilken sjanse har prosjekter initiert av filmskapere i forhold til de produsent-drevne? Hvilke temaer er det tabu å ta opp, hvor ble det av den samfunnskritiske filmen og hvorfor lages det så få komedier? Og hva med det kjøpesterke publikummet over 50, som fyller teatrene og utstillinger, hva kan få dem på kino?

Elsa Kvamme har vært i filmbransjen siden begynnelsen av 1990-tallet, og har skapt to spillefilmer og 11 dokumentarer. Hun feires nå med et retrospektiv på Vega scene, og vil benytte anledningen til å invitere til refleksjon over hva som skal til for få fram flere originale filmer, og hvorfor så mange av disse ikke blir født.

Program

Innledning ved Elsa Kvamme. Om overgangen fra eksperimentelt teater til norsk filmbransje, inspirasjonen fra «den tyske bølgen» og eksempler på filmer hun gjerne skulle sett, og laget.

Truls Foss: Norske filmer fra den alternative kinoens perspektiv: Er det noen som mangler, og hva er den nysgjerrige kinoprogrammerens «drømmefilmer»?

Karsten Meinich: Om kunstneriske og ukunstneriske valg. Får vi filmene vi «fortjener»?

Panelsamtale:

  • Blir de mest spennende filmprosjektene realisert? Hva påvirker hvilke prosjekter som kommer på konsulentens bord, og hvilke prosjekter som velges?
  • Fra «spennende» filmprosjekt, til «noe alle kan like». Hva er snubletrådene i utviklingsprosessen?
  • Hva skal til for å få fram flere interessante og mer originale filmer? Kan skuespillerne bidra mer i denne prosessen

Møteleder: Einar Aarvig, filmkritiker

Paneldeltakere er blant andre: Igor Devold; Lilja Ingolfsdotter: Gjertrud Jyng; Dyveke Graver

Avsluttende kommentar: Øyvind Stålen, Dramatikerforbundet

Seminardeltakerne inviteres etterpå til et gjensyn med spillefilmen Fia og klovnene kl. 18, med skuespiller/klovn Sergio Bini til stede.

Seminaret er gratis, men krever påmelding.