Ali Abu Yassin er tildelt Dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2024

Yassin er dramatiker og har skrevet ca. ti teaterstykker. Nå, i Gaza under bombene, jobber han med en ny dramatisk tekst, om kunsten å beholde sin menneskelighet når helvetes inferno herjer befolkningen.

Redaksjonen, 15.04.2024

Ali Abu Yassin

Ali Abu Yassin (Foto: Privat)

Ali Abu Yassin var medutvikler, veileder og regissør for de kjente Gazamonologene. Stykket er oversatt til mange språk også norsk, og består av 33 monologer skrevet av barn og ungdom i alderen 10–15 år. Intensjonen med stykket var både å lære barna å håndtere inntrykkene/traumene fra krigen i 2008/09 gjennom kunstnerisk uttrykk; og å formidle krigens menneskelige omkostninger til det internasjonale samfunnet. Gazamonologene ble tatt opp igjen etter krigsutbruddet i oktober 2023, og er i løpet av de siste fem månedene blitt lest og spilt i over 40 land. I Norge har ulike aktører arrangert rundt 20 lesninger av monologene siden oktober.

I 2021 ble han tildelt æresprisen under den palestinske nasjonale teaterfestivalen i Ramallah, men israelske myndigheter ga ham ikke utreisetillatelse fra Gaza, og han måtte motta prisen via zoom.

Ali Abu Yassin er blant de mest anerkjente scenekunstnerne i Palestina. Hans kunstneriske arbeid er mangefasettert; dramatiker, lærer, skuespiller, regissør, filmskuespiller, grunnlegger og driver av et teater. Som mange andre kunstnere (og den øvrige befolkningen) i Gaza, har han levd bak en blokade siden 2007. Han har også erfart at det han bygger opp gjerne blir utslettet i løpet av et øyeblikk, og at alle planer blir avlyst av en ny krig.

Forbundsleder Ellisiv Lindkvist åpnet Dramatikerforbundets årsmøte lørdag 13. april med å si at vi må verne om Dramatikerforbundets hovedoppgave: "Når verden brenner rundt oss kan det kjennes selvopptatt og ignorant å være så opptatt av egne privilegier og egen økonomi her vi sitter i trygge Norge. Derfor er det veldig viktig og riktig at forbundet også har et solidaritetsstipend slik at vi kan dele en liten del av våre privilegier med noen som befinner seg i en langt mer truet og utsatt posisjon.

Det er en glede og ære å få dele ut solidaritetsstipedet til Ali Abu Yassin"!

Solidaritetsstipend 2024 1

Marius Kolbenstvedt og Vibeke Harper tar imot prisen på vegne av Yassin.

(skjermbilde fra en video som vil bli publisert senere)

Yassin er i en akutt situasjon. Vi håper og har tro på at Dramatikerforbundets solidaritetsstipend kan utgjøre en forskjell. I nominasjonen vektlegges det også viktigheten av å bli sett og anerkjent av kollegaer.

Dramatikerforbundet takker Motforestillinger ved Vibeke Harper og Marius Kolbendstvedt for å ha nominert ham, og de tok også imot stipendet på hans vegne.

Vibeke Harper har oversatt flere av tekstene til Yassin og de har blitt trykt på norsk bl.a. i Norsk Shakespearetidsskrift. Tekstene har også blitt lest fra scener og under arrangementer rundt i Norge.

Dramatikerforbundets solidaritetsstipend er på kr 50 000 og kan gå til organisasjoner, prosjekter eller enkeltpersoner som av politiske grunner ikke kan oppholde seg i sitt hjemland, evt. som oppholder seg i sitt hjemland, men under politisk vanskelige forhold.