Venninnegjeng i ny NRK-serie

Redaksjonen, 12.10.2015

5d174a58 bd6d 49e3 bc8a dfd54865b29f

TV-serien Unge lovende er blitt enda bedre enn det Siri Seljeseth så for seg da hun begynte å skrive manus for tre år siden.

– Serien er blitt mye bedre enn jeg hadde tenkt, rett og slett fordi jeg har fått lov til å jobbe med så utrolig flinke folk. Jeg er kjempetakknemlig for det, sier Seljeseth.

Førstkommende lørdag er det TV-premiere på NRK-serien i seks deler, som hevder å ta den yngre generasjonen på alvor. Seljeseth fikk ideen da hun ble nektet å reise tilbake til Los Angeles og livet som stand-up-komiker av den amerikanske ambassaden. De fryktet at den 24 år gamle, ugifte, frilanseren, som fortsatt bodde hjemme ville prøve å bli værende i USA.

– Da tenkte jeg at hvis livet mitt er så tragisk at jeg nektes innreise i USA, er det på tide å gjøre noe. Jeg skrev om det som hadde skjedd, satte egne tanker sammen med noen andre ideer, og leverte et ferdig pilotmanus til Monster. De plukket det opp, og sammen pitchet vi ideen for NRK.

1dbfe4a4 a1aa 4eb7 ad1b 8eea8edfe089

Lørdag er det TV-premiere på serien Unge lovende med Siri Seljeseth i hovedrollen. Alexandra Gjerpen og Gine Pedersen spiller de to andre i venninnegjengen. Hele serien kan også ses på nettet. Foto: Eirik Evjen

Lånt fra virkeligheten

Seljeseth har skrevet manus sammen med Birgitte Rustad Wegener og Mads Løken – og spiller hovedrollen i serien, mens Alexandra Gjerpen og Gine Pedersen spiller de to andre i venninnegjengen på tre. Alle er ved ulike veiskiller i livet og innser at veien til selvrealisering er mer kronglete enn forventet.

– Noe er selvopplevd. Det vil si at jeg har lånt en del fra virkeligheten slik den var for noen år siden. Jeg begynte å skrive på serien da jeg var 24 – nå er jeg 27. Slike prosesser tar som kjent gjerne litt tid.

Serien blir av flere sammenlignet med den amerikanske HBO-serien Girls og serieskaper Lena Dunham. Det har Seljeseth forståelse for.

– De var jo de første som lagde en serie som ikke handlet om ekstremt velstående jenter i California eller Upper East Side. Og vår serie tar opp noen av de samme problemstillingene som i Girls, så sånn sett skjønner jeg at folk trekker sammenligningen. Samtidig syns jeg vi har skapt noe eget.

Siri Seljeseth Foto Eirik Evjen NRK versjon 2 680x354 680x354

Siri Seljeseth. Foto: Eirik Evjen

Trang til å undersøke

Og hun har planer om flere sesonger.

– Vi håper på å få lage sesong 2. Men om det faktisk blir en realitet avhenger av blant annet seertall. Et mål er at serien skal treffe den unge målgruppen, som vanligvis ikke ser på tv. Det har vært viktig for NRK å lage en type serie som tar denne aldergruppa på alvor. Også er det helt fantastisk hvis det kan nå bredere, både opp og ned i alder.

– Vil du fortsette å skrive ut fra egne erfaringer?

– Det blir mye fokus rundt hva som er ekte og ikke – noe som kanskje ikke så rart siden jeg spiller i serien selv. Jeg vil si det er for det meste fiksjon, og det er viktig å presisere at vi har laget roller som vi spiller. Men det er jo ikke noe nytt at det folk skriver kommer fra eget levd liv. Som manusforfatter er man helt klart farget av livet, slik jeg ser det. Jeg tenker ikke at jeg er et slags geni som henter alt fra mitt eget hode, at jeg har en helt egen evne. Jeg jobber mer utfra tanken om at inspirasjonen kommer utenfra, og at jeg er heldig hvis det kommer gjennom meg. Når det er sagt tror jeg ikke at alle kan skrive heller. Man må selvsagt kunne formidle og ikke minst ha en trang til å undersøke.

Bildet på forsiden: Fra serien Unge lovende med bl.a. Siri Seljeseth og Jakob Oftebro. Foto: Eirik Evjen.