Vårens norske kinofilmer

14 norske kinofilmer får premiere frem mot sommeren. Kjersti Mo (direktør i NFI) melder om "ganske god kjønnsbalanse denne våren; det er 5 kvinnelige og 7 mannlige regissører, 6 kvinnelige og 12 mannlige produsenter, og 8 kvinnelige og 7 mannlige manusforfattere".

Redaksjonen, 11.01.2023

Petter Venneroed Svend Wam Foto Joern Svendsen

Den siste filmen ... (Foto: Jørn Svendsen)

Premierefilmene:

NATT

Kinopremiere: 13. januar

Drama
Manus, regi og produsent: Mona Johanne Hoel
Produksjonsselskap: Freedom From Fear AS

Legen Emma får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

MUNCH

Kinopremiere: 27. januar

Drama
Manus: Fredrik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen, Eivind Sæther
Regi og produsent: Henrik M. Dahlsbakken
Produksjonsselskap: The Film Company AS

Munch er storfilmen om en av verdens største kunstnere gjennom tidene. Ved å skildre fire definerende perioder i Edvard Munchs liv, gir filmen et intimt innblikk i et særegent og unikt kunstnersinn.

ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE

Kinopremiere: 3. februar

Drama
Manus og regi: Ole Giæver
Produsent: Maria Ekerhovd
Produksjonsselskap: Mer Film AS

Ester flytter til Alta høsten 1979 og begynner i sin første jobb som lærervikar. For å passe inn i kollegiet holder hun sin samiske bakgrunn skjult. Esters fetter er sameaktivist og deltar i demonstrasjonene mot det planlagte vannkraftverket i Altaelva. Når Ester blir med ham til protestleiren starter hennes oppvåkning og reise ut av skammen. Hun kaster seg inn i en konfliktfylt kamp for bevaring av elva og for retten til å være seg selv. Ellos eatnu – La elva leve er et drama med dype konflikter, om et ungt menneskes mot i kampen for samiske rettigheter i en av de viktigste begivenhetene i samisk og norsk historie

Ester fárre 1979 čavčča Áltái ja bargagoahtá vuohččan sadjásaš oahpaheaddjin. Heiven dihte bargoustibiid searvái son čiegada sámi duogáža. Estera vilbealli lea sámi aktivista ja lea searvvis miellačájehemiin Álttájoga dulvadeami vuosttá. Ester vuolgá su mielde vuosttálastinbáikái gos moriha ja guođđigoahtá heahpatvuođa. Son searvá garra dáistaleapmái joga várjaleamis ja beassandihte leat gii son duođaid lea.
Ellos eatnu – La elva leve lea drámá čiekŋalis riidduid ja nuorra olbmo duostilvuođa birra rahčamušas sámi vuoigatvuođaid ovddas ovtta dain deháleamos dáhpáhusain Sámi ja Norgga historjjás.

MARERITTET

Kinopremiere: 17. februar

Grøsser, kunstnerisk vurdering
Manus og regi: Kjersti Helen Rasmussen
Produsent: Einar Loftesnes, John Einar Hagen
Produksjonsselskap: Nordisk Film Production AS i samarbeid med Handmade Films in Norwegian Woods

Mona og Robby har nettopp kjøpt sin første leilighet, men kort tid etter inn-
flyttingen får Mona voldsomme og intense drømmer. Når den nyfødte babyen
til paret ved siden av dør, intensiveres marerittene og etter hvert innser Mona
at noen eller noe er i ferd med å ta seg inn i vår verden gjennom henne...

TINA OG BETTINA 2

Kinopremiere: 24. februar

Komedie
Manus: Odd-Magnus Williamson
Regi: Jonas Lien Svartstad
Produsent: Jørgen Storm Rosenberg, Nick Helgesen og Kjetil Omberg
Produksjonsselskap: 74 Entertainment

10 år er gått siden den første filmen, og ting er ikke så supert lenger. Tina giftet seg med en 89-åring, som bare nekter å dø og Bettina forsøker på sin side å holde motet oppe i et råttent ekteskap. Og enda verre - ingen driver med videoblogging lenger. Livet suger - og de er ikke engang bestevenner. Men da det klikker for Tina på VIXEN-awards, og opptaket går viralt, er Tina & Bettina plutselig igjen på alles lepper. Alle elsker en skandale, så de er mer aktuelle enn noen gang! Selveste Universal Music tilbyr de platekontrakt, og en veldig usannsynlig popkarriere er i gang ...

DEN SISTE FILMEN

Kinopremiere: 24. februar

Dokumentar, kunstnerisk vurdering
Manus, regi og produsent: Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød
Produksjonsselskap: Merkur Film AS

Filmskaper Petter Vennerød vil ta oss med på en siste filmreise. Han var den ene halvdelen av norges mest markante filmskaperduo på 70-, 80- og 90-tallet; Wam & Vennerød. De stilte alltid spørsmål ved det bestående, og både borgerskapet og det sosialrealistiske helvetet fikk passet sitt påskrevet gjennom en fargerik og engasjerende filmografi. Når Petter blir diagnosert med atypisk parkinson er timeglasset med ett snudd. Sykdommen i hjernen har det travelt, og Petter har begrenset med tid til å fortelle en siste historie på film.

DANCING QUEEN

Kinopremiere: 10. mars

Drama, barne- og familiefilm
Manus: Silje Holtet
Regi: Aurora Gossé
Produsent: Thomas Robsahm
Produksjojsselskap: Amarcord

Mina (12) får livet snudd på hodet når den kjente danseren Edwin aka ED WIN begynner på skolen hennes. Hun blir hodestups forelsket og når han inviterer til audition for sitt nye dansecrew, øyner Mina sin sjanse og melder seg på. Men i forelskelsen har hun har glemt en vesentlig ting. Hun kan ikke danse!

KUTOPPEN - PÅ SPORET

Kinopremiere: 3. mars

Krim, familiefilm
Manus: Kristian Landmark
Regi: Will Ashurst
Produsent: Heidi Palm Sandberg

Produksjonsselskap: Qvisten Animasjon AS

Hva om det fantes et frø som kunne gro uten regn og sol, ja til og med helt uten jord? Den geniale oppfinnergrisen Albert Einswein har med sitt superfrø løsningen for KuToppen, som sliter med forsyningene. Frøet blir på mystisk vis stjålet da det fraktes med den nye hypermoderne jernbanen – men av hvem? På toget blir Klara og Gaute kjent med mesterdetektiven Agatha Christensen og sammen må de løse mysteriet for å redde KuToppen.

NORWEGIAN DREAM

Kinopremiere: 17. mars

Drama
Manus: Justyna Bilik
Regi: Leif Igor Devold
Produsent: Håvard Wettland Gossé
Produksjonsselskap: Spætt Film AS

Polske Robert (19 år) flytter fra Polen til Norge for å jobbe på laksefabrikk og tjene penger til seg og moren sin. Der forelsker han seg i norske Ivar (19 år), et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken blir Ivar med og støtter polakkene. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet, og forholdet settes på en stor prøve.

DEN SISTE VÅREN

Kinopremiere: 17. mars

Drama, coming of age
Manus, regi og produsent/produksjonsselskap: Franciska Eliassen
Co-produksjon: Hummelfilm AS

I en liten bygd i Nord-Norge lever Eira i skyggen av sin brilliante og rebelske eldre søster Vera. Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner Eira å lese dagboken hennes. Hun trer inn i Veras univers av intenst lys, glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden. Men dagboken avslører også et mørke Eira ikke vet hvordan hun skal takle.

HANS NIELSEN HAUGE - EN KINODOKUMENTAR

Kinopremiere: Mars 2023

Dokumentar
Manus: Øyvind Olav Sydow Kleiveland og Harald Flem
Regi: Harald Flem
Produsent/produsksjonsselskap: Hans Media AS

En dokumentar som tar for seg Hans Nielsen Hauges historie og ser på hvordan han fikk så stor påvirkningskraft både i sin samtid og ettertid. Filmen tar for seg Hauge som forretningsmann, forkynner, forfatter og forkjemper for full likestilling mellom kvinner og menn. Gjennom intervjuer med akademikere og Hauge-eksperter og scener fra Hauges liv blir vi kjent med Hauge og etterfølgerne hans, de såkalte haugianerne.

BIRK & MAGNA - GRUVENS MØRKE HEMMELIGHET

Kinopremiere: 7. juli

Barne- og familiefilm
Manus: Christer Steffensen og Sivert Kalvø Harang
Regi: Christer Steffensen
Produsent: Sivert Kalvø Harang og Njål Lambrechts
Produksjonsselskap: Truewest AS

Sommerens barne- og familiefilm følger Magna, som ønsker svar på hva som egentlig skjedde med faren hennes, da han forsvant sporløst for mange år siden. Samtidig kjemper Birk sin livs kamp for å redde turisthytten som han driver sammen med sin adoptivpappa. Når han forstår at forsvinningen til Magnas far henger sammen med sin egen mystiske fortid, slår de seg sammen på søken etter sannheten. Begge har et brennende ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra. Disse spørsmålene leder dem på sporet av en miljøforbrytelse av dimensjoner.

BRØDRENE JOHANSEN

Kinopremiere: tba

Dokumentar
Manus, regi og produsent: Trude Ottersen
Produksjonsselskap: Koko Film AS

På ei øy langt mot nord, inni en fjord, ligger Kråkrøhamn. I den før så folkerike bygda, som nå huser kun 25 innbyggere, bor familien Johansen. Fem brødre har i et halvt århundre delt gode og onde dager på slektsgården sammen som mor og far. Fiskeren Jan Ivar liker livet som det alltid har vært, mens geite- bonden Idar drømmer om kjærlighet. Brødrene Johansen er en film om brorskap, sterkt krydret av mor, høvdingen i huset. En hjertevarm og litt annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.

(Kilde: Norsk filminstitutt)