RUNAR BAKKEN (1952 – 2024)

Runar Bakken ble medlem i Dramatikerforbundet i 1984.

Redaksjonen, 31.05.2024

Runar Bakken Foto Sara Olivia Spakmo

Runar Bakken (Foto: Sara Olivia Spakmo)

Han hadde da bakgrunn fra Perleporten Teatergruppe hvor han var medprodusent og medforfatter tilJug meg en Saga (1976). Stykket turnerte i Sør-Norge og gjestet blant annet Rogaland Teater. Bakken skrev teatergruppens neste forestilling, Klassebildet(1978), som bl.a. hadde flere forestillinger i Bergen og i Oslo. Bakken var også engasjert i Teatret Rundt-Omkring hvor han skrev manuset til forestillingen Ugrass som hadde premiere ved småscenen på Den Nationale Scene i Bergen og som var en bestilling fra Festspillene (1983).

I 1987 ble enakteren Norsktappet spilt både på Nationaltheatret/Torshovteatret og Det Åpne Teater og i 1991 dramatiserte Bakken J. Bernlefs stykke Skyggebilder som ble sendt i NRK Radioteatret. I 1994 ble enakteren En sann svir, produsert av Teater Ibsen og satt opp på Det Norske Teatret under Norsk Dramatikkfestival.

Bakken var i tillegg til dramatiker, skuespiller, regissør, også utdannet sykepleier.

Han forsket og underviste i over 30 år, og fra 2012 til han ble pensjonist virket han som dosent emeritus ved Universitetet i Sørøst-Norge med gerontologi som sitt felt. Han skrev flere fagbøker om aldring og alderdom, blant andre I løvens gap og Alle vil leve lenger, men ingen vil dø.

I et intervju i Sykepleien for et par år siden understreket Bakken viktigheten av å kjenne pasientens livshistorie og alltid tenke at inni den gamle er det et ungt menneske, og at den unge studenten selv skulle være klar over at hen en gang ville være den gamle.

Vi minnes Runar Bakken