Kirsten Bonnén Rask er tildelt Håndtrykket 2020

Dramatikerforbundets hederspris ‘Håndtrykket' for 2020 går til dramaturg Kirsten Bonnén Rask. Prisen ble overrakt av forbundets styrerepresentant Trond Arntzen på 'Avslutningsresepsjonen' som ble holdt fordi Kirsten nå slutter som daglig leder for Sørnorsk Filmsenter.

Redaksjonen, 26.10.2020

Kirsten Bonnen Rask er tildelt 'Håndtrykket 2020'

Kirsten Bonnén Rask (Av: Trond Arntzen)

Håndtrykket ble tildelt Kirsten Bonnén Rask med disse ordene:

Kjære Kirsten -

Jeg er her som representant for Dramatikerforbundet. Et forbund som representerer rundt 400 forfattere som skriver manus for tv, film, teater og lyd.

Du skal nå pensjonere deg fra din stilling som daglig leder for Sørnorsk Filmsenter. Men! Det er som DRAMATURG dramatikere i Norge først og fremst har blitt kjent med deg. Altså, som fortellingens jordmor. Der dramatikeren kjemper med fødselssmerter og kanskje angrer bittert på at skriveprosjektet i det hele tatt ble påbegynt, så har du siden tidlig 90-tall stått ved norske dramatikerens side og sagt: dette klarer du!

Kirsten er blitt kjent som en av en håndfull dramaturger som går inn i teksten på tekstens egne premisser. Der andre kan ha lett for å lese teksten for å bedømme den, går inn i teksten for å utvikle den. Spørsmålet er ikke «Hvordan skal dette bli noe som jeg kan ha nytte av?», men «Hvordan kan jeg bidra til at dette prosjektet finner sitt tydeligste uttrykk?» Hun står på forfatterens side, og når forfatteren kjenner seg trygg, blir hun også i stand til å ta vanskelige beslutninger og drastiske grep. Kirsten er unik i det at hun løfter forfatteren og gjør den bedre i situasjoner der andre ofte kan være opptatt av å fremheve sin egen fortreffelighet og dytte forfatteren ned.

Flere dramatikere har rapportert om at Kirsten ikke bare har øyne for hjerne og hjerte i skriveprosjektet, men også åpner dørene til sitt eget hjem. Dager i strekk med intensivt arbeid - og middagen inntas med med familien og hund. Det gir en helt unik følelse av å bli ivaretatt både som kunstner og menneske.

Kirsten har en enorm raushet, og så lager hun rå sjokolademousse! har jeg fått meldinger om.

I 1979 gikk hun ut fra Århus universitet med sin cand.mag.-grad i dansk og dramaturgi, og startet deretter sin karriere innen film og tv. Da hun i 2004 hadde et lite 25-årsjubileum, gjorde hun en overslag og kom frem til at hun hadde lest over en million sider manus.

Kirsten startet som daglig leder i Sørnorsk filmsenter i januar 2012 og går av i november 2020. Nå blir det kombinert bed & breakfast, skriveverksted og dramaturg-virksomhet syd for København. Og starten på et nytt eventyr for Kirsten. Vi håper og regner med mange norske dramatikere kommer til å besøke henne i årene som kommer.

Hedersprisen Håndtrykket fra Dramatikerforbundet gis til personer,

teatre eller institusjoner som har gjort en betydelig innsats for norsk

dramatikk og for det felles beste gjennom faglig og/eller kunstnerisk

arbeid. Prisen er et trykk, ‘Hun går’, laget av Ingri Egeberg.