Ibsenprisen 2023 til Monica Isakstuen

Monica Isakstuen er tildelt Den nasjonale Ibsenprisen 2023 for stykket «Dette er ikke oss».

Redaksjonen, 24.03.2023

Monica Isakstuen Foto Tine Poppe

Monica Isakstuen (Foto: Tine Poppe)

Dette er ikke oss av Monica Isakstuen
Urpremiere 26. januar 2022, Den Nationale Scene, Teaterkjelleren

Juryens begrunnelse:

Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro. Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. Dette er ikke oss er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.

Forbundsleder Ellisiv Lindkvist har skrevet en tale til prisvinneren på vegne av alle som skriver dramatikk:

Kjære vinner! Kjære alle!

Vi er veldig glad for at denne prisen finnes! Dette er Norges eldste og strengt tatt eneste DRAMATIKK-pris. (Selv om vi også er glad for Heddaprisen for beste scenetekst).

Jeg var på seminar med NTO på mandag og da trakk kulturministeren fram at hun hadde vært tilstede på Arne Lygres tid for glede i Paris, utover i talen nevnte hun videre Ibsen og Fosse. Det er altså fortsatt DRAMATIKERNE som blir løftet opp og nevnt i taler.

Selv om vi ikke har et like teksttungt teater som tidligere og selv om man snakker om likestilt dramaturgi og postdramatikk – så er teksten og ordet likevel et fundament for veldig mange forestillinger. Dette fundamentet må vi ta vare på også utenom festtalene.

Vi som jobber daglig for å forbedre dramatikerens vilkår, vet at det ikke alltid føles som at dramatikeren er den viktigste i teatret. I alle fall ikke når teatrene skal sette opp budsjetter og programmere forestillinger. Ny norsk dramatikk er dyrt, får vi høre.

Vi vet det er dårligere tider, vi vet teatrene må levere på budsjettene, vi vet at strømprisene har økt. Men det er da ikke sånn at det er akkurat dramatikeren som skal bøte på dette? (Vi som skriver for scenen har også fått dyrere strømregning!) Snarere enn å skyve dramatikeren ut, bør teatrene invitere oss inn. Gjøre dramatikeren til en del av teaterkroppen, ta dramatikeren med inn i huset. Vi trenger flere husdramatikere! Ibsen og Fosse har ikke oppstått i et vakuum. Vi må satse på hele feltet av scenetekst og dramatikk så den kan komme nye stemmer, nye Gryttener, nye Lygrer og nye Isakstuener til gode.

Så vil jeg takke dere i Skien kommune for at dere deler ut denne viktige prisen i Ibsen sitt navn, som så mange gode dramatikere har fått opp gjennom årene. Kjære nominerte, gratulerer til dere. Og kjære Monica Isakstuen gratulerer som årets ibsenprisvinner!

(Talen ble fremført av Jesper Halle, dramatiker og jurymedlem under seremonien i går)

Om prisen

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986.

Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater.
Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge.

Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Vinneren av Den nasjonale Ibsenprisen ble offentliggjort under en festaften i Skien 23. mars.

Juryens medlemmer for 2023

Norsk kritikerlag: Rania Broud – juryleder
Norsk dramaturgforum: Marianne Sævig
Regiforbundet: Simone Thiis
Norsk teaterlederforum: Nora Evensen
KHIO: Jesper Halle
Teater Ibsen (Skien kommune): Bo Anders Sundstedt