Heddaprisene 2024 er utdelt

Tani Dibasey og Arne Lygre blant kveldens store Heddaprisvinnere.

Redaksjonen, 17.06.2024

Heddaprisen2024 Tani Dibasey Arne Lygre

Tani Dibasey og Arne Lygre
Foto: Torunn Eikanger / Tine Poppe

Årets priser ble delt ut søndag ettermiddag av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) under en storstilt prisseremoni for fullsatt sal på Oslo Nye Teater.

Hedda2024 Tani Dibasey Foto Skjalg Vold

Tani Dibasey - særlig kunstnerisk innsats. Foto: Skjalg Vold

Sorte gutter gråter ikke som ble spilt i leiligheten og kulturarenaen Hos Arne på Rodeløkka i Oslo mottok prisen for Beste teaterforestilling. I tillegg stakk forestillingens regissør, produsent og skuespiller Tani Dibasey av med den uannonserte prisen Særlig kunstnerisk innsats for hans nybrottsarbeid med prosjektet SAYKOLUHJEE og hele hans kunstneriske virke i sesongen 2023/2024.

Tani Dibasey brukte anledningen til å si at teatret må fornye seg så det ikke dør. «Vi må bygge teatret sammen, det er fortsatt mange historier som mangler: Vi må lage teater som gutta på Grønland vil gå og se!»

Hedda2024 sortegutter Fotoskjalg Vold

Teamet fra Sorte gutter gråter ikke - beste teaterforestilling. Foto: Skjalg Vold

Heddaprisen for Beste teaterforestilling 2024 går til Sorte gutter gråter ikke av Tani Dibasey, Deniz Kaya, Rafid Islam, Mohammed Aden Ali og Taume P. Dery

Juryens begrunnelse:

Vinneren utmerker seg som et tidsstempel i denne sesongen. Et mylder av inntrykk skodd over temaer som skam, mental helse, generasjonsoppgjør og kjønnsroller. Forestillingen visker ut skillet mellom levd liv og tenkt dramatikk, og gjør det vanskelig å plukke biografiene og fantasiene fra hverandre.

Utøvernes samarbeid er tettvevd og bergtagende i sitt gjenkjennelige og uredde språk. På et teaterfelt i villrede åpner vinneren på alle vis dørene til et nytt og intimt rom, hvor utforskningen av minoritetsstress og skjør maskulinitet rammer et ungt og mangfoldig publikum med varme og kraft.

Hedda2024 Arne Lygre foto Skjalg Vold

Arne Lygre - Vinner av Heddaprisen Beste scenetekst. Foto: Skjalg Vold

Det ble også to priser til det nyskrevne stykket I vårt sted på Nationaltheatrets biscene i Kanonhallen på Løren; både til dramatiker Arne Lygre og skuespiller/medspiller Ragnhild Tysse.

Vinneren av Beste scenetekst er Arne Lygre

Juryens begrunnelse:

Vinneren er en tekst som finner det komplekse i det enkle. Med poetisk presisjon blottstiller den følelser og relasjoner, og vår søken etter vennskap og nærhet. Vi ser oss selv i karakterene, deres vennskap og ensomhet, deres sjalusi og kjærlighet til hverandre.

På karakteristisk lavmælt vis formidler årets vinner hvordan behovet etter å bli sett – og å se andre – kan skyve mennesker fra hverandre. Teksten har en innbydende åpenhet ved seg, og selv etter at siste punktum er satt, får man følelsen av at relasjonene fortsetter å utvikle seg i nye, uventede retninger.

Arne Lygre avsluttet takketalen sin med å si: Redd Oslo Nye Teater og innfør insentivordningen for ny norsk dramatikk i år.
Hedda2024 Christiania Magiske Foto Skjalg Vold

Beste barneforestilling – Kristiania Magiske Tivoliteater. Foto: Skjalg Vold

Kveldens vertsteater, Oslo Nye Teater, vant prisen for Beste barneforestilling med Kristiania Magiske Tivoliteater – i et sjeldent metaøyeblikk der hele salen var klar over at både virkelighetens og fiksjonens teater kjemper med alle krefter for å bestå.

Hedda2024 Nina Wester Foto Skjalg Vold

Beste forestilling for ungdom - Å leve videre. Foran: Nina Wester. Foto: Skjalg Vold

Å leve videre av Nina Wester mottok Heddaprisen for Beste ungdomsforestilling.

Juryen sier at forestillingen balanserer presist mellom innlevelse og ettertanke, og skaper samtidig et stort og uhyre viktig rom for videre dialog: Hvordan kan hat og menneskeforakt rive oss i stykker?

En enkel scene. En enslig skuespiller. Et telt, soveposer og en nær og intens beretning om Norges aller største traume i fredstid. En forestilling for alle dem som er for unge til å ha noen minner fra 22. juli 2011. Som hjelper ungdommen med å fatte hva som skjedde, og hvordan kan vi hindre at det skjer igjen.

Årets Heddajury: Rania Broud, Anne Grete Eriksen, Anki Gerhardsen, Charlotte Nybråten, Erik Schøyen, Mode Steinkjer, Grace Tabea Tenga, Aksel Dalmo Tollåli og Andreas Wiese.