Heddaprisen for Beste scenetekst til Mine Nilay Yalcin

Mine Nilay Yalcin mottok prisen for Beste scenetekst for 'Ivars kro'.

Redaksjonen, 19.06.2023

Hedda2023 foto Skjalg Vold 37

Mine Nilay Yalcin på Heddaprisutdelingen, Oslo Nye Teater 18. juni
(Foto: Skjalg Vold)

Juryens begrunnelse

"Nyskrevet norsk dramatikk på sitt beste evner å overraske, berøre og engasjere, og noen ganger også underholde. Årets beste scenetekst gjør alt dette, og mer til.

Fra tekstens dokumentariske utgangspunkt rettes blikket mot mennesker og lokalmiljøer man sjelden ser på en teaterscene eller blant publikum. De rike lagene av refleksjon, ømhet og sinne er personlige og allmenne. På originalt vis drøftes klasseperspektiv gjennom samholdet i en av samfunnets blindsoner. Det handler om det moderne Norge, om integrering og utenforskap, om et byråkrati som rammer dem som fra før av har lite.

Monologen rommer sprudlende entusiasme og lun ettertanke, men aldri bitterhet. Dramatikeren er seg bevisst distansen som åpner for nyansering. Slik oppstår en fabel fra virkeligheten som hyller swing, foxtrot og Ole Ivars. En klok og varm tidsreise til en brun pub og dens stamgjester for ikke så lenge siden, i et Oslo som forsvinner. En hyllest til en far og fellesskapet han skapte.

Årets vinner er Mine Nilay Yalcin for Ivars Kro."

Se hele vinnerlisten på heddaprisen.no

Ivars kro
scenetekst: Mine Nilay Yalcin, regi: Cici Henriksen – Mine Nilay Produksjoner i samarbeid med SPKRBOX, Nordic Black Theatre

Årets jury har bestått av Hilde Andersen, Rania Broud, Anki Gerhardsen, Erik Schøyen, Mode Steinkjer, Andreas Wiese og Tone Pernille Østern. Grace Tabea Tenga har i tillegg sittet i juryens danseutvalg.