Gullalder for ny norsk dramatikk!

Dramatikerforbundet teller at så mange som ti av Heddaprisene gikk til forestillinger med ny tekst.

Redaksjonen, 23.06.2022

Hedda Utvik Senior Foto Skjalg Vold

Årets Hedda gikk til Utvik Senior av Nina Wester (lengst til høyre) og Rimfrost Produksjoner (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisene ble delt ut søndag 19. juni av Norsk teater- og orkesterforening for 24. gang. Prisutdelingen fant sted på Det Norske Teatret.

"Det er en gullalder for ny norsk dramatikk", ble det sagt fra scenen på Det Norske Teatret søndag. Og det er det bare å juble for.

CAMARA LUNDESTAD JOOF ble tildelt Heddaprisen i kategorien Beste scenetekst for De må føde oss eller pule oss for å elske oss. De nominerte i samme kategori var: Tid for Glede av Arne Lygre, Utvik Senior av Nina Wester, Superkid av Kingsford Siayor og I want to be traditional av Maritea Dæhlin.

Heddaprisen for beste regi gikk til JOHANNES HOLMEN DAHL for regi på Tid for glede. Beste ungdomsforestilling vant Superkid av KINGSFORD SIAYOR. Beste barneforestilling er også ny norsk dramatikk Karons sandkasse av familien SANDSUND LIE. Teaterparet Torkil Sandsund og Miriam Prestøy Lie har inkludert sine egne barn i prosessen med å lage forstillingen og hele familien krediteres og møtte opp på scenen for å motta prisen.

Selv skuespillerne (to av fire) vinner for forestillinger med ny tekst: PREBEN HODNELAND mottok Heddaprisen for Beste mannlige skuespiller/medspiller for sin tolkning av rollen som Eit eg/Eit anna eg i Tid for glede. SARA FELLMANN mottok Heddaprisen for Beste kvinnelige skuespiller/medspiller for rollen som Gjertine i Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem. Prisen for Beste forestilling gikk til DE UTVALGTE for Fem forestillinger om døden (basert på et konsept av Ingeborg Eliassen). Den splitter nye prisen, Årets Hedda, gikk til en som også var nominert i kategorien beste scenetekst: NINA WESTER og Rimfrost produksjoner for Utvik Senior.

Heddaprisen 2022 Beste scenetekst Camara Lundestad Joof Foto Skjalg Vold 17

Camara Lundestad Joof mottok prisen Beste scenetekst for
De må føde oss eller pule oss for å elske oss
(Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste regi Johannes Holmen Dahl Tid for glede Foto Skjalg Vold 93

Johannes Holmen Dahl mottok prisen Beste regi for Tid for glede (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 39

Prisen Beste forestilling for ungdom gikk til Superkid - SPKRBOX i samarbeid med National Black Theatre of Sweden og Nationaltheatret. Avbildet: Kingsford Siayor

(Foto: Skjalg Vold)
Heddaprisen 28

Prisen Beste barneforestilling gikk til Karons sandkasse – Teater Innlandet. Avbildet: Thorleif Linhave Bamle, Torkil Sandsund og Miriam Prestøy Lie med sine to barn, Kristin Bengtson og Peter Baden (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste mannlige medspiller Preben Hodneland Foto Skjalg Vold 60

Preben Hodneland mottok prisen Beste mannlige skuespiller/medspiller for Tid for glede (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 47

Sara Fellman mottok prisen Beste kvinnelige skuespiller/medspiller for Slåttekar i himmelen (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste teaterforestilling Fem forestillinger om doden Kari Holtan Foto Skjalg Vold

Prisen Beste teaterforestilling gikk til Fem forestillinger om døden – De Utvalgte, co-produksjon Rosendal Teater og Black Box Teater. Avbildet: Kari Holtan og Boya Bøckman (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 rets Hedda Utvik Senior Kristine Myhre Tunheim og Alexander Rindestu Foto Skjalg Vold 105

Årets Hedda ble tildelt Utvik Senior - Rimfrost Produksjoner, co-produksjon ved Hålogaland Teater, i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskorister. Avbildet: Kristine Myhre Tunheim, Alexander Rindestu og representanter fra produksjonen - Nina Wester helt til høyre. (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Anette Trettebergstuen Foto Skjalg Vold 110

Anette Trettebergstuen deler ut prisen for særlig kunstnerisk innsats (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Saerlig kunstnerisk innsats Statsteatret Yngve Sundvor Foto Skjalg Vold 111

Prisen Særlig kunstnerisk innsats ble tildelt Statsteatret for prosjektet Norge 1066-2066. Avbildet: Gard B. Eidsvoll, Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen, Per Kjerstad, Yngve Sundvor (foran), Morten Kjerstad og Arne Nøst (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste musikkteaterforestilling Mor av en nasjon Nosizwe Baqwa Foto Skjalg Vold 85

Prisen Beste musikkteaterforestilling gikk til Mor av en nasjon - Nosizwe Baqwa i samarbeid med Riksscenen og SPKRBOX. Avbildet: Nosizwe Baqwa og Zezé Kolstad (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste danseforestilling Daniel Mariblanca Foto Skjalg Vold 771

Prisen Beste danseforestilling gikk til In First Person – The Dance - 71Bodies, co-produksjon BIT Teatergarasjen, Carte Blanche, Dansens Hus. Avbildet: Daniel Mariblanca (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste kvinnelige hovedrolle Kjersti Tveteras Foto Skjalg Vold

Kjersti Tveterås mottok prisen Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for Jane Eyre (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Beste mannlige hovedrolle Olav Waastad Foto Skjalg Vold

Olav Waastad mottok prisen Beste mannlige skuespiller/hovedrolle for Blikktrommen (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen 2022 Heddakomiteens aerespris Mira Zuckermann Foto Skjalg Vold 121

Pioneren Mira Zuckermann mottok Heddakomiteens Ærespris (Foto: Skjalg Vold)

Heddaprisen for Særlig kunstnerisk innsats 2022 er tildelt STATSTEATRET for prosjektet Norge 1066-2066. "Alle omveier fører til målet for dette ensemblet. Reisen som startet ved Stamford Bridge er nå over, og vi har fått «Atter ein konge». Og med det en helt personlig formidling av 1000 års Norgeshistorie fortalt gjennom ti teaterforestillinger på ti år. De har gitt oss et nytt syn på Norge. De har gitt oss et nytt syn på teatrets muligheter", heter det i juryens begrunnelse.

Prisen Beste musikkteaterforestilling gikk til Mor av en nasjon av NOSIZWE BAQWA i samarbeid med Riksscenen og SPKRBOX. I juryens uttalelse heter det at: «Den dramatiske og sterkt politiske historien er intelligent og følsomt vevd sammen. Det er underholdende inderlig, alvorlig og berikende.»

Også prisen for Beste danseforestilling presenterer noe nytt og særdeles samtidsaktuelt. In First Person – The Dance - 71Bodies ble tildelt prisen. Juryen uttaler at "prisen for Beste danseforestilling går til et prosjekt som har sprengt grenser for hva dansens bærende dramaturgiske elementer kan være (...) Opplevelsen setter spor, som en mangfoldig manifestering av hva det vil si å være transperson."

Se hele vinnerlisten på heddaprisen.no