Filmkritikerprisen 2021

19. oktober ble Filmkritikerprisen 2021 offentliggjort. Dag Johan Haugerud ble tildelt prisen for beste fagfunksjon for sitt manus til 'Lyset fra sjokoladefabrikken'.

Redaksjonen, 20.10.2021

Dag Johan Haugerud Foto Paal Audestad

Dag Johan Haugerud (Foto: Paal Audestad)

Juryens begrunnelse:

«Vår viktigste tilgang til andre er gjennom talespråket, men ikke ordene og setningene alene. Uten intonasjon og rytme – musikk – kan vi aldri føle oss sikre på det som blir sagt. Dette er noe regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud ser nærmere på, i en formidabelt skrevet film om hvordan vi mennesker møter andre med språket først; at ordene liksom kaster seg ut i det og ikke alltid lander slik vi hadde tenkt, og andre ganger akkurat slik vi har planlagt, for å ta styringen over en samtale eller eie en historie. Dialogene er ofte ustyrtelig morsomme, som Stines presentasjon av en doktoravhandling om episk syntaks i Bergmans filmer, til forklaringen på hvorfor babyen hennes trives så godt i Lyset fra sjokoladefabrikken. Éric Rohmer ville vært stolt.»

Det var Kunstneren og tyven av Benjamin Ree som ble tildelt Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm.

Øvrige vinnere på filmkritikerlaget.no