Dramatikerforbundets Gledsglass

Dramatikerforbundets Gledesglass 2023 er tildelt Kristin Bjørn, Eirik Tveiten og Espen Aukan!

Redaksjonen, 21.04.2023

Gledesglass 2023

Gledesglass 2023 til Kristin Bjørn, Eirik Tveiten og Espen Aukan (Foto: Torunn Eikanger)

Dramatikerforbundets Gledesglass blir tildelt en dramatiker eller manusforfatter med kunstnerisk seier det siste året. Glasset er et Magnorglass med Ingri Egebergs strek, og deles ut av forbundets styre.

Tradisjonen tro deler Dramatikerforbundet ut gledesglass under årsmøtefesten, så også i år.

Kristin Bjørn får gledesglasset for Blodklubb

Kristin Bjørn er en erfaren kunstner på scenefeltet som blant annet har startet Ferske Scener i Tromsø. Blodklubb ble etablert i 2018 og har til nå hatt tre klubbmøter. Siste møte fant sted under Oslo Internasjonale Teaterfestival i vinter.

Blodklubb
er blitt beskrevet som en uforutsigbar miks av humor og dypt alvor, der man behandler tema som tilhørighet, fellesskap, kulturell arv og kulturell framtid. Blodklubb er leken intelligent og utfordrer spenningsfeltet mellom etnisistet og genetikk. Dette er scenekunst som lykkes i å vise fram komplekse sammenhenger med letthet, lek og humor. En forestilling som ønsker å tenke sammen med publikum, som inviterer folk inn. Og som gir folk det beste de har å by på, og det er selvfølgelig: Blod, nærmere bestemt: blodklubb.

Eirik Tveiten for Nattrikken

Tveiten har jobbet i mange år både som skuespiller, regissør og produsent. Han er dramatiker av både scenetekst og film.

Nattrikken foregår ei vinternatt i Trondheim, filmen viser en varme, omsorg og ømhet for menneskene og karakterene i filmen, samtidig har filmen en forløsende humor. For å sitere Guri Kulås i Klassekampen: «Slutten tar på tilfredsstillanede vis opp att komikken frå opninga. Og viser at han meistrar vitsestrukturen i kortfilmformatet perfekt utan å mista nokre av dei mange meiningslaga som er lagt til i løpet av reisa.»

Det er ofte de lange filmene som får omtale og anmeldelser derfor finnes det en stor underskog av kortfilmer som ofte blir oversett og går under radaren for de fleste av oss. Desto større glede når en kortfilm ikke bare løftes fram her hjemme, men faktisk blir nominert til Oscar!

Espen Aukan for Troll og Vikingulven

Aukans hjerte brenner for spillefilmen, men det er likevel som scenedramatiker han har gjort seg mest bemerket til nå. Faktisk tok det nesten tjue år fra han ble uteksaminert fra Filmskolen på Lillehammer, til han debuterte som manusforfatter av spillefilm. Da ble det like godt to i samme slengen. I tillegg til en kortfilm. 2022 var et godt år.

Han beskrives som en ytterst jordnær person, men det han skriver er så langt derifra. Her er det snakk om horror, fantasy og science fiction, og han behersker disse sjangerne til fulle. Troll og Vikingulven er begge blant de mest sette filmene verden over, på Netflix i vinter.