Dramatikerforbundets gledesglass

Dramatikerforbundets gledesglass er tildelt Kathrine Valen Zeiner og Camara Lundestad Joof!

Redaksjonen, 30.06.2022

Gledesglass Kathrine VZ Camara LJ sh

Kathrine Valen Zeiner og Camara Lundestad Joof (Foto: Torunn Eikanger)

Dramatikerforbundets gledesglass blir tildelt en dramatiker med kunstnerisk seier det siste året. Glasset er et Magnorglass med Ingri Egebergs strek, og deles ut av forbundets styre.

Tradisjonen tro deler Dramatikerforbundet ut gledesglass under årsmøtefesten, så også i år.

Første glass ble delt ut til Kathrine Valen Zeiner for dramaserien Made in Oslo.

Zeiner har lang erfaring som film- og serieforfatter, og har utviklet en utsøkt sans for spenningsfortelling igjennom thriller-produksjoner som Pionér, Øyevitne, Valkyrien og Wisting. Denne erfaringen har hun tatt med seg inn i dramalandskapet når hun debuterer som serieskaper med Made in Oslo, Viaplay-/Tordenfilm-serien om en fertilitetslege med et desperat ønske om å bli mor.

Kritikerne har omfavnet hennes manus med omtaler som «uhyre smart og veldreid» (Aftenposten), «har truffet blink» (Nettavisen) og «Du kjenner igjen dem du ser på skjermen. Du tror på dem. Du føler med dem.» (Stavanger Aftenblad).

Kveldens andre gledesglass gikk til Camara Lundestad Joof for forestillinga De må føde oss eller pule oss for å elske oss.

Dette er hennes første stykke som husdramatiker på Nationaltheatret og hadde premiere på Torshovteatret høsten 2021 med tildels panegyrisk mottakelse. Stykket ble nominert til Ibsenprisen og juryen kalte det: Vittig og selvransakende inn til det utmattende. Helga etter ble Camara hedret nok en gang og mottok Heddaprisen for beste scenetekst.

Camara Lundestad Joof er scenekunstner, forfatter, oversetter og rådsmedlem i kulturrådet. Hun har tidligere skrevet blant annet essayboka Eg snakkar om det heile tida (2018) og soloforestillinga Pavlovs tispe (2017) som hun selv turnerte med.