Dømt for angrep mot demokratiet

Laila Anita Bertheussen er dømt til ett år og åtte måneder i fengsel, og i skrivende stund leser dommeren fortsatt opp begrunnelsen.

Torunn Eikanger, 15.01.2021

620x380 Ways Of Seeing Foto Leif Gabrielsen Black Box Teater

Foto: Leif Gabrielsen/Black Box Teater

I dommen heter det at Bertheussen har utført angrep mot demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Retten mener motivet for trusselhandlingene er at Bertheussen ble svært opprørt over oppsettelsen av teaterstykket Ways of Seeing av Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban på Black Box teater.

Forestillingen setter fokus på økende rasisme og overvåkingssamfunnet, og inviterer til å se samfunnet med et annet blikk enn det norske majoritetssamfunnet vanligvis gjør. Noen av spørsmålene som stilles er hvem som har interesse av at Norge blir et mer rasistisk samfunn, og hva som er sammenhengen mellom dem og dreiningen mot et overvåkingssamfunn.

Bertheussen fikk et intenst engasjement (med negativt fortegn) både for stykket og kompaniet. Et engasjement som nesten førte til at Black Box mistet statsstøtten, og at statsminister Erna Solberg pekte ut kunstnerne som skurker.

«Dagens dom bør være en vekker for både politikere og media som forhåndsdømte kunstnerne bak Ways of seeing og Black Box teater», sier forbundsleder Monica Boracco. «Statsministerens uttalelse om at kunstnerne gjorde det tøffere å være politiker, baserte seg på en feilaktig fremstilling av stykkets innhold og gjorde det uten tvil tøffere å være kunstner. Jeg håper dagens dom fører til at det kommer en unnskyldning fra statsministeren.»