Den nasjonale Ibsenprisen 2022 til Demian Vitanza

Demian Vitanza ble tildet Den nasjonale Ibsenprisen for stykket 'Nå' under en festkveld i Skien 21. mars. Stykket hadde urpremiere 11. februar 2021 på The Follies Barne og Ungdomsteater, Stavanger.

Redaksjonen, 22.03.2022

Vitanza Demian

Demian Vitanza (Foto: Tine Poppe)

Juryens begrunnelse

I møter vi en ung teatergruppe som kastes ut i deres egen fremtid, hvor de i intense øyeblikk opplever seg selv og hverandre både her og nå, og som voksne med et levd livbak seg. Demian Vitanza setter tiden i spill på mesterlig vis, og skriver seg med en uanstrengt selvfølgelighet gjennom store hendelser og livsvalg som spilles frem i en oppriktig søken etter dypere mening. Teksten tar unges lengsel etter identitet og tilhørighet på dypeste alvor, og kommer dem i møte ved å benytte dramatikkens unike mulighet til å åpne nye rom for innsikt og erkjennelse. NÅ vekker oss og beveger oss, og viser hvordan både ekte teaterkunst og levd liv vokser ut fra det nakne nået.

Her er dramatiker Lars Viks hilsningstale til årets prisvinner:

Ærede forsamling!

Undertegnede står her som lokal utsendt representant for Norske Dramatikeres Forbund, NDF, der Demian Vitanza har vært medlem siden 2012. NDF er en forening bestående av skrivende mennesker som forfatter teaterstykker i en eller flere akter for de skrå bredder eller de flate gymsalgulv – for store eller ganske små mennesker. Medlemmene begår hørespill i en eller flere episoder for den norske rikskringkaster samt konkurrerende kanaler, de leverer manus til korte og lange filmer tenkt for digre kinosaler, mobilskjermer eller smale filmklubber. De skaper fortellingene som er selve kjernen i dataspill for gamere i alle aldre, de pønsker ut og papirfester dramatiske, tåredryppende, politiske, skeive, rare og skakende TV-serier av ymse slag for en hel armada av produksjonsselskaper üben der ganzen Welt. For å nevne noe. Det er neppe tilfeldig at Dramatikerforbundet er den hurtigst voksende forening blant skribentorganisasjonene.

NDF ønsker herved herved å takke Skien kommune for at de standhaftig opprettholder og deler ut Norges viktigste og stolteste dramatikerpris; den nasjonale Ibsenprisen. Et prosjekt som er en verdensdramatikers fødeby verdig. NDF ønsker å hylle de tre nominerte, men aller mest vil vi herved storgratulere årets verdige vinner: Demian Vitanza!

(Lars Vik, Skien 21.3)

Ibsenprisen deles ut årlig til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. Selve prisen er på 150 000 kroner og en Ibsenstatuett av Nina Sundbye.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikkpris. Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986.

Årets øvrige nominerte var: Jordbær av Nelly Winterhalder og De må føde oss eller pule oss for å elske oss av Camara Lundestad Joof

Årets jury har bestått av:

Norsk teaterlederforum: Nora Evensen (juryleder)
Norsk kritikerlag: Rania H. Broud
Norske dramaturger: Endre Sannes Hadland
Norsk Sceneinstruktørforening: Anne Karen Hytten
KHIO: Jesper Halle
Skien kommune v/Teater Ibsen: Bo Anders Sundstedt