MUNCHS MØDRE

[2013]

Når edvard munch er 5 år, dør moren. - hans tante, karen, overtar morsrollen. begge hadde rike kreative evner. hva betydde disse kvinnene for edvards liv og kunstneriske utvikling?

  • Språk: norsk (bokmål)
  • Skrevet: 2013
  • Målgruppe: Alle

Skrevet av

Synopsis

RESYME AV HANDLINGEN

Filmen handler om Edvard Munchs mor og hans tante og deres betydning for Edvard Munchs liv og kunst, - slik den kom til uttrykk i brevene mellom dem, i Edvard Munchs kunst og i etterlatte skriv og fotografier. I en enkel tablåaktig stil rekonstruerer filmen noe av den stemningen som hersket i hjemmet under Edvard Munchs oppvekst.

Det første vendepunktet i Edvard Munchs liv er morens død. Han er da bare 5 år gammel.

Denne opplevelse av livets forgjengelighet og dødens nådeløse avbrytelse blir hans livstraume, men også samtidig en viktig kilde i hans kunst. Sykdom og død var ofte et sentralt motiv i Munchs kunst. Gjennom Munchs valg av motiver og modeller sporer vi frem morsslektens og hjemmets betydning.

Gjennom korte dramatiseringer beskriver vi avgjørende vendepunkter i Edvard Munchs liv og forhold til sin mor og sin tante, Karen. Vekslingen mellom de iscenestatte dramatiseringene og de dokumentariske innslag er gjort i en poetisk stil, der årstall og stedsnavn er av underordnet betydning.

Mitt utgangspunkt har på enkelt vis vært å fortelle noe om disse menneskenes relasjoner, om de bånd som bandt dem sammen og hvordan dette formet dem som mennesker.

De samme mekanismer som former oss alle. Min interesse i dette forholdet ligger derfor like mye i de menneskelige aspektene som i de kunsthistoriske. I alle mellommenneskelige relasjoner, - også blant de mest kjente og berømte, - finner vi noe av oss selv.

Historikk

  • Uroppført: 2013
  • Produsent: Karivold Film v/ Gunnar Bjerketvedt
  • I rollene:

    Thea Færden Bringsvær (tante Karen), Ellen Rørt-Staff (Edvards mor), Wenche Steigård (tante Karen som gammel), Sondre Brevig (Edv. som liten gutt), Thomas Stene-Johansen (Edv. som ung gutt), Robin A. Eriksen (Edv. som voksen mann), Lars Sæther (Edv. som gammel), Morten Milde (Edvards far), Monica Hjelle (Tulla Larsen),...

Forestillingsrettigheter

Norske Dramatikeres Forbund er ikke agent for forfatterne i denne databasen.

Ønsker du å oppføre manuskriptet, ta kontakt med forfatteren selv eller med forfatterens representanter.