Pride på National // Skeivt liv på de skrå bredder

Hvordan er homofil kjærlighet blitt behandlet i norsk teater?

Redaksjonen, 13.06.2022

Collage pride bilde

© Nationaltheatret

17. juni kl. 18:00 ønsker Nationatheatret velkommen til en iscenesatt lesning med tekster av Jens Bjørneboe, Knut Faldbakken, Karl Hoff, Arne Lygre og Camara Lundestad Joof, med etterfølgende salong, i Publikumsfoajeen.

Nationaltheatret har dykket ned i manusarkivene. De dramaene med skeiv tematikk som de har funnet, viser hvordan opphevelsen av straffelovens § 213 – «homoparagrafen» – på femti år har endret holdninger og skapt et åpnere samfunn med plass til alle. Men kan man si at det finnes en åre av skeiv, norsk dramatikk i teaterhistorien vår?

Et knippe av Nationaltheatrets skuespillere vil fremføre utdrag fra norsk dramatikk som speiler dette skiftet. Bli med og (gjen)oppdag den «skeive, norske dramatikken» – fra Jens Bjørneboes Til lykke med dagen, via Knut Faldbakkens Tyren og jomfruen og Karl Hoffs Alvhild, til La deg være av Arne Lygre og De må føde oss eller pule oss for å elske oss av Camara Lundestad Joof.

Instruktør: Mari Vatne Kjeldstadli. Dramaturg: Ingrid Haugen. Produsent: Runi Sveen. Inspisient: Karoline Husjord.

Samtale i etterkant

Lesningen vil bli etterfulgt av en salong der den norske teaterhistorien skal gås etter i sømmene, for deretter å kikke fremover. For hvordan har Teater-Norge gjennom de siste femti årene forvaltet sitt ansvar i å fremstille skeive liv på scenen? Hva kan egentlig kalles skeiv dramatikk? Og hvordan kan en slik merkelapp bidra til en mer mangfoldig scene?

I salongen møter du seniordramaturg ved Det Norske Teatret Carl Morten Amundsen, Sofia Knudsen Estifanos, som er en av to kunstneriske ledere ved SPKRBOX og styremedlem i Oslo Pride, og dramatiker Arne Lygre. Ordstyrer er dramaturg ved Nationaltheatret Ingrid Haugen.

Arrangementet er et samarbeid mellom Nationaltheatret og Oslo Pride.