Porsgrunn kommunes kulturpris 2020 til Lars Vik

Lars Vik (dramatiker og skuespiller) er tildelt Porsgrunn kommunes kulturpris 2020!

Redaksjonen, 10.12.2020

Lars Vik Foto Dag Jensen

Lars Vik (Foto: Dag Jensen)

Juryens begrunnelse

Årets mottaker av Porsgrunn kommunes kulturpris kunne ha fått den for lenge siden, mener komiteen. Det var på høy tid at han mottar den anerkjennelsen som denne prisen er. Og det er hans arbeid med teater for barn og unge, og hans formidlingsevne for denne aldersgruppen, som spesielt trekkes fram av priskomiteen.

Vi kjenner ham også som en samfunnsengasjert, tydelig og synlig person i byen – med ulike hatter og roller. Han har markert seg både lokalt, nasjonalt og internasjonalt som både dramatiker og skuespiller. Hans virke som dramatiker har også gitt ham nasjonal plass sammen med bautaer som Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly. Vinneren er én av to nålevende dramatikerne som er plukket ut til et 15 bind stort bokverk «Drama for barn – teatrets sjel. Barnedramatikkens historie i Norge.» Det er vi stolte av i hans hjemby Porsgrunn.

Lars Vik har gjennom sitt mangfoldige virke vært en viktig bidragsyter til byens kulturliv.

Vi kjenner ham som Fritjof Fomlesen – den klumsete mannen med hatt, runde briller og dokumentvesken – han som dukker opp både her og der. Men han er også gründer og en av grunnleggerne av Grenland Friteater i 1976. Der jobber han fremdeles som skuespiller, pedagog og dramatiker med spesiell interesse for teater for barn og unge. Han har alltid hatt en kjærlighet for å lage og spille teater for barn og unge.

For byen vår er også Lars Vik sitt bidrag til levendegjøring av kulturarven gjennom mange Stedsansrunder viktig. Tekstene som er skrevet, og rollefigurene som synliggjør industribyens og arbeidernes historie har vært ,og er, viktige bidrag til innbyggernes kunnskap om egen by.

Det er med glede, og med takk for mange fine opplevelser at Kulturprisen 2020 deles ut til: Lars Vik

Om kulturprisen

Porsgrunn kommunes kulturpris består av en sjekk på kroner 25 000 og et diplom. Prisen har blitt delt ut hvert år siden 1970. I følge vedtektene kan prisen tildeles kunstnere, institusjoner, lag/organisasjoner, eller enkeltpersoner hjemmehørende i Porsgrunn kommune. Prisen er en anerkjennelse for utført innsats og/eller prestasjoner, men kan også tildeles med det formål å gi inspirasjon til videre innsats og utvikling.

Kulturpriskomiteen består i denne perioden av: Anders Rambekk, Lillian Elise Esborg Bergane og Haakon Alseth Aafedt. Vara: Kristian Leerstang-Sørensen.