Per Knutsen 1951 – 2022

Per Knutsen gikk bort 19. august 2022.

Redaksjonen, 22.08.2022

Per Knutsen Foto Paal S Amundsen

Per Knutsen (1951 - 2022) (Foto: Paul S. Amundsen, Cappelen Damm)

Knutsen hadde sin oppvekst på Hamarøy i Nordland, men Bergen ble basen for hans forfatter- og dramatikervirksomhet.

I 1989 ble han medlem i Dramatikerforbundet etter oppføringene samme år av Edel har fest, på Den Nationale Scene og hørespillet Blå, knall blå i Radioteatret.
I rask rekkefølge på tidlig 90-tallet kom så skuespillene Er du naken?, En dannet kvinne og Tre hundre år i himmelrik – alle oppført på Den Nationale Scene.

Til sammen, før og etter ‘dramatikerperioden’ utga Knutsen nær 30 romaner; mange for barn og unge, men også noen for voksne. Flere av hans skuespill ble også utgitt i bokform.

To av Wam & Vennerøds filmer, Lakki og Sebastian, er basert på Knutsens ungdomsromaner, Gutten som kunne fly og Svart Cayal.

For sitt forfatterskap mottok Per Knutsen Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsroman for Gull og sølv, Kulturdepartementets litteraturpris for Rått parti og i 2016 fikk han Havmannprisen for oppvekstskildringen i Broren til Hugo.

Knutsens evne til å skildre hva mangel på kjærlighet kan gjøre med et menneske, er blitt fremhevet. Det samme er hans blikk for nyanser i livet og forståelsen for hvordan det er å være ungdom og forelsket.

Hans siste roman var Nakken vil ikke bøye seg (2021).

Vi minnes Per Knutsen.

Begravelsen finner sted på Hamarøy kirke i Nordland torsdag 1. september kl. 11.