Namsos kommunes kulturpris til Nina Wester

Namsos kommunes kulturpris for 2022 er tildelt dramatiker og regissør Nina Wester. Tildelingen fant sted under kommunestyremøtet i Namsos torsdag formiddag.

Redaksjonen, 16.12.2022

Nina wester kulturprisen Foto Ole Morten Melgaard

Ordfører Frode Båtnes overrakte kulturprisen til Nina Wester.
(Foto: Namsos kommune / Ole Morten Melgård)

– Jeg er veldig glad og overrasket over å motta Namsos kommunes kulturpris. Det er hyggelig at hjemkommunen min følger med og setter pris på det arbeidet jeg gjør. Drivkraften i mitt kunstnerskap er mitt politiske engasjement, og dette engasjementet ble født på Otterøya. Plikten til å delta i samfunnet. Lokalpolitikken. Dette var viktige verdier for mine foreldre. Forestillingen Idiot! startet nettopp med Namsos og mitt møte med Teater NonStop og skuespilleren Anne Gartland. Nå er jeg her igjen for å motta årets kulturpris fra Namsos kommune, og slik kan man si at alle veier fører tilbake, forteller en glad Nina Wester.

Selv beskriver Wester seg som aktivist, heller enn en klassisk teaterregissør.

– Jeg kan ikke være halvveis interessert i tematikken. Det må brenne! Det må ville noe! Det må ha en mening å gjøre denne forestillingen akkurat nå. Samfunnsengasjementet er derfor den røde tråden i alt jeg gjør. Jeg ser på meg selv mer som en aktivist enn en klassisk teaterregissør. En slags bastard, fortalte Nina Wester i fjor i et intervju i Teatermagasinet.

Utvelgelseskomiteen har bestått av ordfører og leder for komiteen Frode Båtnes, leder i utvalg for folk Venke Heimdal og medlem i utvalg for folk Lars Østring.

Komiteen uttaler:
"Kulturprisen for 2022 tildeles en person som har markert seg nasjonalt som dramatiker, regissør og teatersjef. Vinneren har en solid bakgrunn med utdannelse fra Dramatiska Institutet i Stockholm, og filmvitenskap og sosiologi fra NTNU i Trondheim. Hun har dramatisert og regissert en lang rekke forestillinger for de store scenene i Norge, og i Sverige. Årets vinner er født og oppvokst på Otterøya".

Namsos kommunes kulturpris er ikke den første prisen som regissøren og dramatikeren fra Otterøya mottar, heller ikke den første i år. Prisen «Årets Hedda» gikk i år til forestillingen Utvik Senior av Nina Wester og Rimfrost Produksjoner.

Nina wester 02

Nina Wester er vinner av Namsos kommunes kulturpris 2022.

(Foto: Kristin Aafløy Opdan)

Nina wester 01 500x333px

Nina Wester i arbeid med forestillingen Virvelvind på Teatret Vårt i Molde. (Foto: Privat)

Nina Wester Idiot

Teaterforestillingen Idiot ved Turneteatret fikk stor oppmerksomhet. Nina Wester var dramatiker og regissør for stykket. (Foto: Øyvind Malum / Wow Medialab)

Nina wester med datter

Nina Wester bor i Oslo med sin datter Vilja, men jobber over hele landet som regissør og dramatiker. (Foto: Privat)

Namsos kommunes kulturpris består 10 000 kroner og et kunstverk.

Prisen tildeles for fremragende innsats for kulturlivet i kommunen, og tildeles utøvere, formidlere og kunstnere innenfor et bredt spekter av kunstnerisk eller kulturell virksomhet. Den tildeles personer bosatt i kommunen eller med en sterk tilknytning til kommunen.

Tekst og bilder er gjengitt og kreditert etter avtale med Namsos kommune.