Maria Sødahls Håp er norsk Oscar-kandidat

Maria Sødahls Håp er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film.

Redaksjonen, 12.11.2020

Haap Foto Agnete Brun Motlys S Fstudios

Maria Sødahl, Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård (Foto: Agnete Brun, Motlys / SF Studios)

– Jeg er overstadig lykkelig og stolt på vegne mine fantastiske skuepillere Andrea Bræin Hovig og Stellan Skargård. Vi skal gjøre vårt ytterste for å sette Norge på kartet både i Europa og USA, sier Maria Sødahl i en pressemelding.

Den norske Oscar-komitéens begrunnelse:

«Filmen Håp er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige, det hele basert på filmskaperens personlige erfaringer. Å nærme seg det aller innerste og sammensatte med så finstemt bruk av filmatiske og emosjonelle virkemidler, er derfor en bragd. Manusforfatter og regissør Maria Sødahl balanserer ensemblet så vel foran som bak kamera med imponerende sikkerhet. Ikke minst er Andrea Bræin Hovigs usentimentale tolkning av hovedrollen, i nydelig og nært samspill med Stellan Skarsgård som introvert ektemann, med på å skape et sjeldent universelt og sterkt portrett av et skjørt kjærlighetsforhold. Det gjør Håp til en rørende og klok film som framfor alt framhever nettopp håp og livsvilje som ubestridelige faktorer når mørket omslutter troen på en framtid.

Juryen har tro på at tematikkens evige aktualitet og filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe Håp langt i konkurransen om å bli nominert til Oscar for beste internasjonale film.»

Om Håp

Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

Håp er skrevet og regissert av Maria Sødahl. I hovedrollene finner vi Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys AS. Internasjonal salgsagent er TrustNordisk, som har solgt Håp til over 40 land inklusive USA, UK, Tyskland, Canada og Benelux. Håp hadde nylig premiere på 90 kinoer i Sverige og har fått strålende anmeldelser.

Den norske Oscar-komitéen 2020

Leder Kjersti Mo, Norsk filminstitutt
Liv Joelle Barbosa Blad, Dramatikerforbundet
Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
Håvard Fandrem, Norsk filmforbund
Assad Siddique, Norsk skuespillerforbund
Lorentz Celo, Norske filmregissører
Gudny Hummelvoll, Virke Produsentforening
Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

Håp ble også nylig nominert til European Film Awards