LOs litteraturpris til bok om arbeiderfattigdom og transbarn

Gulraiz Sharif får litteraturprisen for boka «Hør her’a».

Redaksjonen, 07.06.2022

Gulraiz Sharif Foto Anna Julia Granberg

Gulraiz Sharif (Foto: Anna Julia Granberg)

- Hør her'a er en morsom, varm, og velskreven norskpakistansk oppvekstroman som vi håper flere vil lese ved å gi denne boka, sier LO-sekretær Kristin Sæther i en pressemelding fra NTB.

Prisen ble delt ut på LO-kongressens siste dag. I juryens begrunnelse beskrives årets vinner som moderne arbeiderlitteratur i ordets rette forstand. Målet med LOs litteraturpris er å løfte og synliggjøre den moderne arbeiderlitteraturen.

Morsom, varm og velskrevet

Boka Hør her a skildrer en oppvekst og et dagligliv i et hjem, med voksne i et arbeidsliv preget av lav lønn og mye jobb. Den handler om en norskpakistansk 16 åring, faren er drosjesjåfør og sliter med et yrke som forvitrer. Moren er renholder. Og det viser seg at lillebroren er trans.

- Hør her’a er en morsom, varm og velskrevet bok, som vi håper flere vil lese ved å gi denne prisen. Det er alvorlige undertoner og temaer formidlet i et friskt språk, som fører til at leseren kan kjenne på hele spekteret av følelser, sier LO-sekretær Kristin Sæther.

Enstemmig jury

Årets pris kunne foreslås for bøker gitt ut i 2020 eller 2021. Både fagforeninger i LO og enkeltpersoner kunne nominere. Juryen har gått gjennom alle de foreslåtte, de har lest og diskutert, og kom frem til en kortliste med tre nominerte bøker:

Det hvite kartet av Cecilie Enger

Gul bok av Zeshan Shakar

Hør her’a av Gulraiz Sharif

Juryen var enstemmig i sin innstilling og bestod av:

  • Mette Henriksen Aas, Fagforbundet
  • Ellisiv Lindkvist, Dramatikerforbundet
  • Sven Henriksen, Forfatterforbundet
  • Petter Vellesen, Fellesforbundet
  • Julie Lødrup, LO-sekretær og juryleder
  • Bård Nylund, leder av LOs organisasjonsavdeling og sekretær