Frilansprisen 2022 til Kate Pendry

Søndag kveld ble det avslørt at årets Frilanspris går til skuespiller, dramatiker, regissør, produsent, samfunnsdebattant, dokumentarfilmskaper og podkastskaper Kate Pendry.

Redaksjonen, 29.08.2022

Kate Pendry Frilansprisen2022

Kate Pendry mottar Frilansprisen 2022 (Foto: Torunn Eikanger)

Prisutdelingen fant sted på SALT under avslutningen av Oslo Fringe Festival, med gratulasjonsvideoer og med et spennende møte mellom fjorårets vinner Ida Løken Valkeapää og Pendry selv.

I sin begrunnelse har juryen blant annet lagt vekt på vinnerens integritet og egenart som skapende og utøvende skuespiller. Juryen trekker fram Pendry som en unik og viktig stemme som pusher grensene for hva scenekunst kan og skal være:

«Årets vinner forfrisker feltet og holder oss i ørene med sin til tider krasse form, sitt sylskarpe innhold og bevisste estetikk. Hun er beryktet for å være en kontroversiell kunstner. Arbeidet er konfronterende med personlig og politisk innhold. Hun regnes for å være grenseoverskridende, grenseutviskende, og arbeidet kan vekke sterke reaksjoner. Hun er kompromissløs og normkritisk. Når alle går i flokk, trår Kate Pendry til siden – og tar en mikrofon og stiller spørsmålet «Er det retningen dere vil gå?»»

En bro ut i verden

Linn Meyer Kongshavn, kunstnerisk leder ved Norsk Skuespillersenter, sa følgende da hun på vegne av Norsk Skuespillersenter og Norsk Skuespillerforbund overrakte prisen og pengepremien på 25 000 kroner:

«Årets vinner er nådeløs i sitt kunstnerskap – og en sterk kraft innen norsk teater – med sitt engelskspråklige uttrykk. Hun har både gitt rom for og tatt rom til internasjonale uttrykk, og koblet oss opp mot Europa. Ved å se på oss fjellapene i Nord med et internasjonalt kritisk blikk både utenfra og inn og innenfra, gir hun oss en bro ut i verden. Kate Pendry har i stor grad bidratt til å skape et internasjonalt scenekunstrom i Norge.»

Siden Pendry flyttet til Norge i 1995, har hun beriket det norske scenekunstfeltet med sitt kunstnerskap. Juryen trekker særlig fram betydningen av det internasjonale aspektet ved Pendrys kunstnerskap, og understreker at å etablere seg i Norge, har vært beinhardt arbeid som utviser stor profesjonell integritet:

«Årets vinner er en ‘stayer’ av rang, og på tross av utfordringene med å være utenlandsk statsborger som skuespiller i Norge, fant hun sin vei, på sin måte, med sine måter å uttrykke seg på. Vi er heldige som blir utsatt for hennes internasjonale perspektiv.»

Ida L Valkepaa kate Pendry small

Samtale mellom Ida Løken Valkeapää og Kate Pendry (Foto: Torunn Eikanger)

Kate Pendry Watching Kate Pendry

På scenen: Kate Pendry is watching Kate Pendry (Foto: Torunn Eikanger)

Om Kate Pendry

Kate Pendry (f. 1965 i London), skuespiller og dramatiker, flyttet til Norge i 1995. Utdannet som skuespiller ved Mountview Theatre School.

Pendry har skrevet og produsert over 60 forestillinger for teatret, og mange av disse har turnert internasjonalt. En gjenganger i kunstnerskapet hennes er den alltid tilstedeværende sosiale kommentaren og bruken av mørk humor, og hun er kjent for å være en sterkt politisk og kontroversiell kunstner.

Pendry har vunnet flere priser, i 2010 vant hun blant annet Ibsenprisen for Erasmus Tyrannus Rex. I 2017 ble boken om hennes liv og kunstnerskap «Demonologi – Kate Pendrys liv og kunst» utgitt.

Kate Pendry er aktuell med sitt nye verk Little Wolf som spilles på Politisk korrekt Teaterfestival i Hamar denne uka: https://www.teaterinnlandet.no...

OM FRILANSPRISEN

Frilansprisen skal hedre en frilansskuespiller som i sin foreløpige karriere og/eller i løpet av det siste året har jobbet målbevisst og variert i sitt skuespillerarbeid, har vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge. Vinneren velges av en jury bestående av fjorårets vinner, Norsk Skuespillersenters kunstneriske leder og leder av Norsk Skuespillerforbund.

Årets jury besto av fjorårets vinner, Ida Løken Valkeapää, leder i Norsk Skuespillerforbund Knut Alfsen og Norsk Skuespillersenters kunstneriske leder Linn Meyer Kongshavn.