Den norske filmhøsten 2023

Norsk filminstitutt presenterte høstens norske kinopremierer på Cinemateket i dag.

Redaksjonen, 10.08.2023

Hoer Her A Foto Motlys

Foto: Motlys

Dette er høstens 15 kinoklare premiereklare kinofilmer:

FEDRELANDET

Premiere 1. september 2023

Fedrelandet Speranza Film AS

Foto: Speranza Film AS

Manus og regi: Margreth Olin
Produsent: Liv Ulmann / Wim Wenders
Dokumentar

Fra Margreth Olin kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektaku­lær omfavnelse av vår første kjærlighet, naturen. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyr­lige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har genera­sjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet.

PERLEPORTEN

Premiere 1. september 2023

Perleporten Foto Beelzebub Pictures

Foto: Beelzebub Pictures

Manus og regi: Jonas Matzow Gulbrandsen
Produsent: Kikki Strømstad
Satire

Trond prøver å ta selvmord etter at kona avslører hans spillegalskap. I møte med Jesus og sin nye nøkterne livsstil kommer han på en genial forretnings­idé, som gjør han rik på kort tid. Trond gir penger til fattige i et veldedighets­ program på tv, men føler seg lurt av en rumensk tigger. Han reiser så med byens varaordfører til Romania, for å bevise at tiggerne bygger nye hus for pengene de tjener på tigginga i Norge.

K-Town

Premiere 8. september 2023

K town Foto Landmark Film AS

Foto: Landmark Film AS

Manus: Arne Vilhelm Tellefsen og Kristian Landmark
Regi: Kristian Landmark
Produsent: Kalle Hennie og Kristian Landmark
Svart komedie

Gordon driver en sexbutikk sammen med bestevennen Roger, rett over gaten fra menigheten han har forlatt. Gordons familie er fortsatt aktive medlemmer, og hilser ikke lenger på ham. En dag legges et varsel om rekommandert brev på trammen. Det viser seg å være en åttesifret arv fra Gordons nylig avdøde sønn i USA, Mark ­, en gutt som han aldri har hatt kon­takt med. Snart lander Marks sørgende og rasende mor, Lola, på Kjevik.

Hør her 'a!

Premiere 15. september 2023

Hoer Her A Foto Motlys

Foto: Motlys

Manus: Erlend Loe og Nora Landsrød, basert på boka til Gulraiz Sharif
Regi: Kaveh Therani
Produsent: Ingvil Berger og Yngve Sæther
Drama/komedie

Endelig sommerferie! Det eneste tenåringen Mahmoud ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo­guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelig­ het som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanene går med andre ord ikke på skinner. Hør her’a! er en forfriskende, varm og rørende film som sender dine egne fordommer rett i fleisen på deg, og etterlater ingen uberørt.

Voice

Premiere 22. september 2023

Voice Foto Ane Hjort Guttu AS

Foto: Ane Hjort Guttu AS

Manus og regi: Ane Hjorth Guttu
Produsent: Elisabeth Kleppe
Drama

Filmskaperen Rhea oppsøker Voice, et verksted der ungdom i Grorud­ dalen i Oslo lærer å lage egne filmer. Rhea vil lage TV-­dokumentar om dem, men møter motstand. Hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever å få innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en smart, satirisk og tankevekkende film om makt og mot­ setninger i vår tids mediekultur.

Lars er lol

Premiere 29. september 2023

Lars Er Lol Nordisk Film Production

Foto: Nordisk Film Production

Manus: Eirik Sæter Stordahl og Iben Akerlie
Regi: Eirik Sæter Stordahl
Produsent: Caroline Hitland
Drama/Barnefilm

Da Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe. Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klasse­kameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.

Sulis 1907

Premiere 6. oktober 2023

Sulis1907 Storyline Nor

Foto: Storyline Nor

Manus: Christopher Grøndahl
Regi: Nils Gaup
Produsent: Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen
Historisk drama

Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livs­ farlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruve­ selskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad.

A happy day

Premiere 13. oktober 2023

A Happy Day Snowfall Cinema

Foto: Snowfall Cinema

Manus og regi: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman
Drama/komedie

Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i nord Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.

Ola – En helt vanlig uvanlig fyr

Premiere 13. oktober 2023

Ola En Helt Vanlig Fyr Einar Film

Foto: Einar Film

Manus og regi: Ragnhild Nøst Bergem
Produsent: Eirin Høgetveit, Even Vesterhus, Hans Lukas Hansen
Dokumentar

Ola er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen. Her lever de i roligere tempo, og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, ærlig og morsom fyr. Han har en lett utviklings­hemming og snakker åpent om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose? Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hvordan han kan bli mer selvstendig. Dette er et nært og ærlig portrett om likeverd og tilhørighet, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem».

Bunadsgeriljaen

Premiere 20. oktober 2023

Bunad Fenris Film

Foto: Fenris Film

Manus: Helen Komini Knudsen, Mari Nilsen Neira, Aslaug Holm
Regi: Mari Nilsen Neira
Co-regi: Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm
Dokumentar

Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Helse­foretaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen Molde står ferdig. Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst­-Norge, for å beholde fødetilbudet i en rekke mindre steder i Norge. Hvem er kvinnene bak geriljaen og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken? Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv.

Lengsel etter nåtid

Premiere 27. oktober 2023

Lengsel Rein Film

Foto: Rein Film

Manus og regi: Knut Erik Jensen
Produsent: Aleksander Olai Korsnes
Dokudrama/drama

I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne som prøver å finne sin egen vei i livet til tross for sterke opplevelser under 2. verdenskrig. Hele Finnmark og Nord­-Troms blir lagt i ruiner. Befolkningen i landsdelen drives på flukt, familier splittes, alt går i oppløsning. I en poetisk fabel­lignende reise gjen­nom drøm, minner og traumer søker kvinnen å finne sin egen fred og frihet. Filmen skildrer krig som en tilstand og en lengsel mot en bedre nåtid.

Den første julen i Skomakergata

Premiere 10. november 2023

Skomaker Nordisk Film Production

Foto: Nordisk Film Production

Manus: Maren Skolem
Regi: Mikal Hovland
Produsent: Sigurd Mikal Karoliussen, Andrea Backström
Drama

Det er første jul etter krigen og Stine (9) kommer alene med toget til Skomaker­gata. Der søker hun ly hos skomaker Andersen som viser seg å være en gammel surpomp som bare vil være alene. Møtet mellom de to skal forandre ting for alltid. Den første julen i Skomakergata forteller historien om hvordan en mystisk, liten og livsglad jente, på leting etter en ny familie, får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i.

There´s something in the barn

Premiere 10. november 2023

The Barn 74 Entertainment

Foto: 74 Entertainment

Manus: Alexander Kirkwood Brown
Regi: Magnus Martens
Produsent: Kjetil Omberg, Jørgen Storm Rosenberg
Skrekk/komedie

Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse, men mystiske ting begynner snart å skje. De er nemlig ikke de eneste som bor på gården. I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro ­ selveste fjøsnissen. Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste, ikke glem å gi ham grøt på julaften!

Bukkene Bruse på badeland

Premiere 25. desember 2023

Badeland Illustrasjon Qvisten Animation

Illustrasjon: Qvisten Animation

Manus: Karsten Fullu, basert på bøker av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund
Regi: Will Ashurst
Animasjon/Actionkomedie

Du har sikkert hørt eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete? I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan; sammen med sine ut­ spekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske bukkene med alskens skitne triks. Vil de tre bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist?

Konvoi

Premiere 25. desember 2023

Konvoi Fantefilm

Foto: Fantefilm

Manus: Christian Siebenherz, Lars Gudmestad, Harald Rosenløw Eeg
Regi: Henrik M. Dahlsbakken
Produsent: Martin Sundland, Catrin Gundersen, Thea Benedikte Karlsen
Drama/Krigsfilm/Action

Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden over Atlanterhavet fra Island til Murmansk. Med livet som innsats legger de ut på det som blir kalt «verdens verste sjøreise». Helt vanlige sjøfolk, uten noen form for militær erfaring, står plutselig ansikt til ansikt med den tyske overmakten i det iskalde arktiske hav.

Kilde: Norsk filminstitutt