Fem urpremierer på en uke!

Vi gleder oss stort over at det står hele fem norske urpremierer på plakaten den kommende uken. Det er Espen Klouman Høiner, Arne Lygre, Fredrik Brattberg, Mette Karlsvik og Arne Lygre (sic.), og Monica Isakstuens nye verker som skal vises på scener i Oslo, Bergen og Molde.

Redaksjonen, 21.01.2022

Tid For Glede

Tid For Glede av Arne Lygre (Foto: Pernille Sandberg / Det Norske Teatret)

Den skinnende byen

Det hele starter i kveld, fredag 21. januar med Espen Klouman Høiners DEN SKINNENDE BYEN som har urpremiere på Torshovteatret i Oslo.

Forestillingen Den skinnende byen er et slags hørespill i et visuelt, dunkelt landskap og en utforskning av det lovede land, Amerika. «Velkommen inn i en fantasieggende og dunkel verden – til et nytt, absurd og sanselig Amerika»!

Mer om forestillingen på nationaltheatret.no

Tid for glede

Tirsdag 25. januar er det urpremiere på Arne Lygres nyskrevne TID FOR GLEDE på Det Norske Teatret.

Moderne mennesker med universelle problemer kledd i rokokkokostyme møtes til noken timers tilsynelatende glede når Arne Lygres første teaterforestilling for det store formatet har urpremiere på Hovedscenen.

«Det er ein dag for glede, dette», seier fleire av karakterane i Arne Lygres nye stykke, anten dei trur på utsegna eller berre vonar at det er slik. Men alt har si tid i eit menneskeliv.

Mer om forestillingen på detnorsketeatret.no

Dette er ikke oss

Onsdag 26. januar er det urpremiere på Monica Isakstuens DETTE ER IKKE OSS på Den Nationale Scene i Bergen.

Noen mangler i Monica Isakstuens nye scenetekst.

Det er sommer, det er morgen, det er tomt for müsli. MIN MOR, MIN FAR, MIN SØSTER og MIN BROR våkner til det som kanskje kan se ut som en vanlig dag. Men hvor er JEG? Og hvordan takler man virkeligheten hvis det uvirkelige har skjedd?

Mer om forestillingen på dns.no

Som før og etter

Fredag 28. januar settes Fredrik Brattbergs SOM FØR OG ETTER opp på Vega Scene i Oslo.

SOM FØR OG ETTER er en sort komedie om kjærlighet, familie, livet og døden.

Nære relasjoner er langt mer komplisert i praksis enn i teorien. Så mye fortelles uten at det blir fortalt eller uttalt. Kommunikasjon er innebygd i alt. Tonefall. Mimikk og gestikk. Hvor vi setter oss. Hvordan vi setter oss. I noen tilfeller helt ned til måten vi drikker et glass vann på. Til dette knyttes forventninger. Usagte forventninger. Kodeknekkingen kan gi gnagsår eller gledestårer. Og det er her vår forestilling starter.

Mer om forestillingen på vegascene.no

Dei som fer

Fredag 28. januar er det også urpremiere på DEI SOM FER av Mette Karlsvik og Arne Lygre på Teatret Vårt i Molde.

Storslagent og nært om naturen og menneskene: Dei som fer er et unikt samarbeid mellom Mette Karlsvik og Arne Lygre, der de har flettet sammen tekstene Eg byrjar og Jeg forsvinner til en storslagen forestilling og en nær og sanselig fortelling. Hvordan blir menneskelige relasjoner påvirket av elementene i naturen rundt oss? Og hvordan påvirker menneskene naturen - og hverandre?

Mer på teatretvart.no