Edith Carlmar-prisen til Itonje Søimer Guttormsen

Edith Carlmar-prisen 2022 tildeles filmskaper Itonje Søimer Guttormsen for spillefilmen «Gritt» som kom ut i fjor. Prisen deles ut i forbindelse med Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival.

Redaksjonen, 08.03.2022

Itonje S Guttormsen Foto Ingrid Eggen

Itonje Søimer Guttormsen (Foto: Ingrid Eide)

Juryens begrunnelse:

«I et eksepsjonelt godt år for norsk film og fjernsynsbransje, både nasjonalt og internasjonalt, hadde årets jury svært mange gode kandidater fra mange ulike fagfunksjoner å velge mellom: både gode navn med lang fartstid i bransjen, og kandidater som særlig har utmerket seg i nyere tid. Imidlertid var det et navn som klart skilte seg ut, og som Edith Carlmar-prisens kriterier, «integritet», «uredd», «vilje til å bryte grenser», nærmest syntes å være skrevet for.

Vinneren har skrevet manus til, regissert og klippet en film som blant annet handler om å være nyskapende, nysgjerrig og overskridende som kunstner. I samarbeid med en annen kompromissløs kunstner, skuespilleren Birgitte Larsen, har prisvinneren skapt en original, tankevekkende og provoserende film, som bryter både tematiske og estetiske grenser.

Gritt ble «snakkis» i 2021 og kommer ganske sikkert til å bli stående i norsk filmhistorie, og Itonje Søimer Guttormsen tildeles Edith Carlmar-prisen 2022 for denne filmen.»

Om Edith Carlmar-prisen:

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Siden 2018 har prisen blitt delt ut i forbindelse med Kosmorama.

Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør. Hun er kjent for filmer som Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959). Filmprisen bærer Edith Carlmars navn for å hedre arven etter henne. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq, Tuva Novotny, Andrea Bræin Hovig og Karen Fabritius Gram.

Årets vinner av Edith Carlmar-prisen offentliggjøres 8. mars. Dette er et samarbeid med Sparebank 1 SMN.