Den norske filmhøsten

Norsk filminstitutt presenterte høstens norske kinopremierer på Vega Scene i dag.

Redaksjonen, 18.08.2022

Filmhoesten2022

(Collage: NFI)

Dette er høstens 18 norske premiereklare kinofilmer:

SI INGENTING

Premiere: 26. august

Si Ingenting

(Foto: Goodtime Pictures)

Manus og regi: Rolv Lyssand Bjørø
Produsent: Vincent Saunders, Søren Jensen / Goodtime Pictures
Dokumentar

Rapartisten Kamelen har de siste årene blitt kjendis i Norge. Selvsagt på grunn av musikken, men ikke minst på grunn av en røff livsstil og flere møter med politiet. I kinofilmen Si ingenting blir vi kjent med Marcus, mennesket bak artistnavnet Kamelen. Gjennom ærlige øyeblikk, spenstige virkemidler og et fett lydbilde får vi oppleve begge sidene av hans personlighet: Samfunnsborgeren med profesjonell artistkarriere og livet på stell og den andre Marcus, han som lar ADHD’en få utløp gjennom å pushe alle grenser.

OLSENBANDEN - SISTE SKRIK

Premiere 2. september 2022

Olsenbanden

(Foto: Nordisk Film)

Manus: Karsten Fullu
Regi: Hallvard Bræin
Produsent: John Einar Hagen, Sveinung Golimo / Nordisk Film
Production
Komedie/familiefilm

Olsenbanden er tilbake slik som du husker dem! Nesten. Oslo er blitt en moderne by, men Egon, Benny og Kjell er stadig på jakt etter det store kuppet som skal gjøre dem til millionærer. Nå har Egon lagt den perfekte plan: de skal bryte seg inn i det nye Munchmuseet i Bjørvika og stjele «Skrik». Alt er taima og tilrettelagt, men det er også andre som har fått kjennskap til planene og lovens lange arm med Hermansen i spissen gjør det de kan for å stoppe banden.

SYK PIKE

Premiere 9. september 2022

Syk Pike

(Foto: Oslo Pictures)

Manus og regi: Kristoffer Borgli
Produsent: Dyveke Bjørkly Graver & Andrea Berentsen Ottmar / Oslo Pictures
Uromantisk komedie

KRIGSSEILEREN

Premiere 23. september 2022

Krigsseileren

(Foto: Mer FIlm)

Manus og regi: Gunnar Vikene
Produsent: Maria Ekerhovd / Mer Film
Drama

Krigsseileren er et storslått drama som forteller historien om de norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig. Sjømannen Alfred er gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på barna i et okkupert land. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

HELT SUPER

Premiere 30. september 2022

Helt Super

(Foto: Qvisten Animasjon)

Manus: Kamilla Krogsveen
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Produsent: Åshild Ramborg & Stian Tveiten / Qvisten Animasjon
Komedie/familiefilm

Den 11 år gamle gameren Hedvig får livet snudd på hodet idet hun brått må overta rollen som byens store superhelt. Men Hedvig er ingen superhelt, og problemene står i kø. Faren hennes, den nå ufrivillig pensjonerte Superløven, innser fort at Hedvig ikke har det som trengs og flytter fokus til sin sterke og suverene nevø Adrian i stedet. Motløs søker Hedvig trøst hos sin surrete bestemor. Det viser seg raskt at de to har noe til felles: De er begge mislykkede superhelter. I all hemmelighet slår de seg sammen og tar opp kampen om superløvetittelen – en allianse som skal få uante konsekvenser.

STORM

Premiere 30. september 2022

Storm

(Foto: Paradox Film)

Manus: Johan Fasting
Regi: Erika Calmeyer
Produsent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae / Paradox Film
Drama

Alenemoren Elin forsøker å få livet på plass når tragedien rammer. På fisketur løper barna av gårde og Ulrik (6) ramler i elva og drukner. Tilbake på elvebredden står Storm (8) og stirrer sjokkert ned i vannet. Den lille kommunen slår ring om dem, men nå begynner det å gå rykter på skolen om at noen har sett Storm ondsinnet dytte broren sin i elven. Det tvinger Elin ut i en desperat kamp for å beskytte Storm mot anklagene, men hva om hun har gjort det? De stadig mer nærgående spørsmålene driver Elin inn i en farlig karusell av manipulasjoner og løgner.

KRIGERE

Premiere 7. oktober 2022

Krigere

(Foto: Medieoperatørene)

Manus og regi: Jon Haukeland
Regi: Ingvild Giske / Medieoperatørene
Dokumentar

Dokumentarfilm om et forsøk fra NAV og barnevernet på hindre en ungdom i å falle utenfor. Berat får i oppgave å redde Mamo ved å la han flytte inn hos seg. Men Berat er ingen vanlig miljøarbeider, han har selv en kriminell fortid som han har tatt et oppgjør med. Når han støtter Mamo i et politiavhør, reagerer politiet med å bruke fortiden mot ham. Mamo må flytte ut, og Berat legger ut på en reise tilbake til bygda i Hallingdal der han vokste opp, for å gjenvinne sin verdighet og få Mamo tilbake.

FORBANNELSEN

Premiere 7. oktober 2022

Forbannelsen

(Foto: FilmBros Europe)

Manus og regi: Henrik M. Dahlsbakken
Produsent: Henrik M. Dahlsbakken / FilmBros Europe
Thriller

Året er 1918 og spanskesyken herjer. Etter flere år som misjonær på Madagaskar, vender en pastor hjem til familien i Norge for å starte en menighet. Ved hjelp av et lokalt gruvekompani starter han arbeidet med å bygge en kirke, men plassen viser seg å være en gammel sør-samisk gravplass. Når det besluttes at levningene skal fjernes begynner en ubestemmelig kraft å hjemsøke nybyggerne.

TYSTNADEN I SÁPMI

Premiere 11. oktober 2022

Tystnaden I Sapmi

(Foto: Paranord Film)

Manus og regi: Liselotte Wajstedt
Produsent: Linn Henriksen / Paranord Film
Dokumentar

Tystnaden i Sápmi handler om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi. Filmen tar tak i tabuer og hendelser som har plaget mange samer – i generasjoner. Seksuelle overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. De unge kvinnene Marion og Ida som står frem i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen.

JENTETUR

Premiere 14. oktober 2022

Jentetur

(Foto: 74 Entertainment)

Manus: Martina Cecelia Befring
Regi: Katarina Launing
Produsent: Jørgen Storm Rosenberg og Kjetil Omberg / 74 Entertainment
Komedie

Jentetur er en ny og drøy komedie fra gjengen bak publikumssuksessen Norske byggeklosser. Forbered deg på å bli flau når en jentetrio legger ut på en tur full av sjalusi, utroskap, kreative familiekonstellasjoner og en begynnende midtlivskrise. Men heldigvis kan det meste både drikkes og ligges bort. Eller kan det egentlig det?

THOMAS MOT THOMAS

Premiere 21. oktober 2022

Thomas Mot Thomas

(Foto: Maipo Film)

Manus og regi: Jakob Rørvik
Produsent: Petter Onstad Løkke og Therese Naustdal / Maipo Film
Drama

Kvantefysikeren Thomas er i ferd med å løse en av vitenskapshistoriens aller største gåter. Samtidig er han også deltidspappa for sønnen Aleksander, som mest av alt ønsker mer tid med faren sin. I det altoppslukende arbeidet med å bevise eksistensen av multiverset, begynner versjoner av han selv fra parallelle virkeligheter å konfrontere Thomas med livsvalgene han selv har tatt, og tvinger han til å finne svaret på det vanskeligste spørsmålet av de alle; hvordan være en tilstedeværende far for sin egen sønn.

TITINA

Premiere 21. oktober 2022

Titina

(Foto: Mikrofilm/Vivi Film)

Manus: Per Schreiner
Regi: Kajsa Næss
Produsent: Tonje Skar Reiersen, Lise Fearnley, Viviane
Vanfleteren / Mikrofilm/Vivi Film
Animasjon/komedie

Den tidligere løshunden Titina nyter en ubekymret tilværelse i Roma sammen med luftskipsingeniør Umberto Nobile. En dag får Nobile en telefon fra polarsuperstjernen Roald Amundsen, som bestiller et luftskip i håp om å endelig erobre Nordpolen. Nobile tar Titina med, til tross for at en liten terrier åpenbart ikke er skikket for polare forhold. Ekspedisjonen blir en suksess, men så begynner Amundsen og Nobile å krangle om æren ... (Gjen)oppdag en sann historie om triumf og nederlag, sett gjennom øynene til Titina: den første – og siste – terrieren på Nordpolen.

LEAVE

Premiere 28. oktober 2022

Leave

(Foto: Trollbound Entertainment)

Manus: Thomas Moldestad
Regi: Alex Herron
Produsent: Dave Spilde, Ilana Pinker, Tommy Wirkola / Trollbound Entertainment
Skrekk/thriller

Et forlatt spedbarn blir funnet på en gravplass i USA. Barnet er svøpt i et teppe med satanistiske symboler. Et vargkors henger rundt halsen hennes. 20 år senere: Hunter er besatt av å finne ut hvorfor hun ble forlatt og hvem som er hennes biologiske foreldre. En gentest, teppet og vargkorset leder henne til Norge. Hunter nærmer seg den skremmende sannheten, men visjoner av en mørk skikkelse advarer henne: Dra!

TEDDYBJØRNENS JUL

Premiere 11. november 2022

Teddybjornens Jul

(Foto: Fantefilm Fiksjon)

Manus: Lars Gudmestad & Harald Rosenløw Eeg
Regi: Andrea Eckerbom
Produsent: Thea Benedikte Karlsen / Fantefilm Fiksjon
Familiefilm

Julefreden er i ferd med å senke seg over den vesle byen, men på det lokale julemarkedet er det fortsatt yrende liv. Mariann er ute for å gjøre et siste ærend da hun får øye på en teddybjørn på øverste hylle i lykkeboden. Øynene deres møtes, og hun er helt sikker på at hun ser en bevegelse. Lever han? Ja! Det er hun bombesikker på. Mariann må få tak i teddybjørnen, koste hva det koste vil! Teddy, derimot, drømmer om en rik eier som kan ta han med ut i den store verden. Møtet mellom Mariann og Teddy blir starten på en overraskende og eventyrlig reise. Filmen er inspirert av Alf Prøysens Teddybjørnens vise.

HVA SJEDDE MED TORSTEIN RAABY?

Premiere 18. november 2022

Hva Sjedde Med Torstein Raaby

(Foto: Screen Story)

Manus og regi: Stian Indrevoll
Produsent: Thorvald Nilsen / Screen Story
Dokumentar

Torstein Raaby var fra Andøya. Han var Nord-Norges største krigshelt, spion og en av deltakerne på Kon-Tiki. Og han døde som 45-åring under en mystisk Nordpolekspedisjon i 1964.
Merittene fra krigen står ikke tilbake for noen av de store norske krigsheltene, med de høyeste utmerkelsene både i Norge, Storbritannia og Frankrike. Men hvorfor vet vi ikke mer om Torstein?
Dette er filmskaper Stian Indrevoll sitt store livsprosjekt. Han har jaktet på sannheten om sin store helt i 25 år.

VIKINGULVEN

Premiere 18. november 2022

Vikingulven

(Foto: Filmkameratene)

Manus: Stig Svendsen og Espen Aukan
Regi: Stig Svendsen
Produsent: John M. Jacobsen og Ellen Alveberg / Filmkameratene
Spenningsfilm

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

FOLK & RØVERE I KARDEMOMME BY

Premiere 25. desember 2022

Folk Og Rovere I Kardemomme By

(Foto: Qvisten Animasjon)

Manus: Karsten Fullu og Ingrid Haukelidsæter
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Produsent: Heidi Palm Sandberg og Åshild Ramborg / Qvisten Animasjon
Drama/komedie

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil. Thorbjørn Egners folkekjære fortelling om Kardemomme by i en splitter ny animasjonsfilm for hele familien. Møt de tre røverne, tante Sofie og politimester Bastian i denne energiske og fargesprakende filmen, og hør alle de kjente sangene i ny drakt.

KAMPEN OM NARVIK

Premiere 25. desember 2022

Kampen Om Narvik

(Foto: Nordisk Film Production)

Manus: Christopher Grøndahl
Regi: Erik Skjoldbjærg
Produsent: Aage Aaberge og Live Bonnevie / Nordisk Film Production
Krigsdrama

8. april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.