Den internasjonale Ibsenprisen 2022 til Back to Back Theatre

Søndag 18. september mottok det australske kompaniet Back to Back Theatre Den internasjonale Ibsenprisen 2022. Tildelingen fant sted på Nationaltheatret.

Redaksjonen, 18.09.2022

Ganesh Versus The Thirdeich Photo Jeff Busby

Ganesh Versus the Third Reich er én av to forestillinger det australske teaterkompaniet Back to Back hadde med seg til Nationaltheatret i helgen.

Søndag mottok de Den internasjonale Ibsenprisen 2022. (Foto: Jeff Busby)

Utdelingen hadde en sterk åpning med forfatter og dramatiker Rawdna Carita Eira, Nationaltheatrets teatersjef Christian Seltun og musiker Ingor Ánte Áilo Gaup fra Det samiske nasjonalteatret Beaivváš.

Opptak fra direktestømmingen av prisutdelingen på Nationaltheatret kan ses her: https://www.nationaltheatret.n...

Back To Back Eawdna C Eira

(f.v.) Kunstnerisk leder Bruce Gladwin, teatersjef ved
Nationaltheateret Kristian Seltun, forfatter og dramatiker
Rawdna Carita Eira og Tim Stitz, ansvarlig produsent for
Back to Back. Foran skuespiller Sarah Mainwaring
(Foto: Ellisiv Lindkvist)

Selås Eira Gaup Foto Tale Naess

Kristian Seltun, Rawdna Carita Eira og Ingor Ánte Áilo Gaup (Foto: Tale Næss)

Back To Back

Stående applaus for Back to Back Theatre's Ganesh Versus the Third Reich på Nationaltheatret (Foto: Torunn Eikanger)

Det australske kompaniet Back to Back Theatre ble dannet i 1987. Med base i Geelong i den australske delstaten Victoria, har de opptrådt på ledende kulturfestivaler og -scener over hele verden. Når de i helgen mottok Den internasjonale Ibsenprisen 2022, besøkte de Norge for første gang, og publikum fikk oppleve de prisbelønte forestillingene Ganesh Versus the Third Reich og The Shadow Whose Prey the Hunter Becomes på Nationaltheatrets Hovedscene og i Kanonhallen på Løren.

– Et fremragende og unikt teaterkompani

Back to Back Theatre er de første australske vinnerne av Den internasjonale Ibsenprisen. Alle skuespillerne i ensemblet har normbrytende funksjonsvariasjoner.

– Vi er stolte av å kunne hedre et fremragende og unikt teaterkompani. Back to Back stiller spørsmål til publikum, til samfunnet og til hverandre gjennom sine banebrytende verk. Forestillingene deres er urovekkende, engasjerende og tankevekkende, sa Ingrid Lorentzen, juryleder for Den internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, da prisvinnerne ble offentliggjort i mars.

(Kilde: Nationaltheatret / Den internasjonale Ibsenprisen)