Christopher Nielsen får Oslo bys kulturpris

Tegneserieskaper, animatør, forfatter og dramatiker Christopher Nielsen mottar Oslo bys kulturpris for 2021.

Redaksjonen, 30.03.2022

Christopher Nielsen Foto NT Bkultur

Christopher Nielsen (Foto: NTB kultur)

Den høythengende Oslo bys kulturpris går til Christopher Nielsen for hans langvarige og omfattende virke som tegneserieskaper, dramatiker, forfatter, animatør og konseptualist, heter det i pressemeldingen.

I begrunnelsen heter det at Christopher Nielsen (f. 1963) er «en av pionerene innen norsk undergrunnstegneserie. Han debuterte i 1980, og har gjennom årene utvidet virksomheten til et mangfold av uttrykksformer som animasjonsfilm, teater, skjønnlitteratur, installasjonskunst og konseptet «Misfornøyelsesbar».

Blant mest kjente verk er tegneserieheftene som fulgte med album utgitt av Jokke & Valentinerne, tegneserieheftene Jazzbasillen (1990), To trøtte typer (1993) og Hold Brillan (2008).

Han har også gjort seg gjeldende som manusforfatter og dramatiker, og med filmene Slipp Jimmy Fri (2006), To Trøtte Typer tvspessial (2000) og Rulletrappen (2014).

Nielsen debuterte som romanforfatter i 2014 med science fiction-romanen Metamorfose, og debuterte på Høstutstillingen 2012. I fjor var han aktuell med tiende bind i serien Weltschmerz, og den mangfoldige kunstneren har tidligere fått både SPROING-priser, Amandaprisen, Heddaprisen – samt Ibsenprisen. Han mottok også Oslo bys kunstnerpris for 2007.

Kulturprisen deles årlig ut til en person, gruppe eller kulturvirksomhet som har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv. Prisen har vært delt ut siden 1966 og består av et diplom og 150 000 kr.

Tigerstadsteatret, Eva Lie, Blank Space Oslo, SALT samt Anastasia Isachsen og Frank Isachsen (for Fjord Oslo lyskunstfestival) får Oslo bys kunstnerpriser 2021.

Prisene deles ut i Rådhuset 3. mai av ordfører Marianne Borgen og leder for kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud.

(Pressemelding fra NTB)