'Barn' er nominert til Nordisk råds filmpris!

Dag Johan Haugeruds Barn er årets norske kandidat til den prestisjetunge filmprisen som deles ut for 17. gang i år. Etter sin premiere har filmen mottatt glimrende kritikker for blant annet eksepsjonell teknikk og Haugerud ansees som en av Norges mest spennende regissører. Filmen høstet rekordmange ni Amandapriser forrige fredag. 

Redaksjonen, 18.08.2020

Barn Plakat

Den kritikerroste og tankevekkende skildringen om relasjonen mellom barn og voksne, konkurrerer med følgende fremragende kvalitetsfilmer fra Norden:

  • Danmark: Onkel, av Frelle Petersen (regi/manus) og Marco Lorenzen (produsent)
  • Finland: Koirat Eivät Käytä Housuja (Dogs don’t wear pants), av Jukka-Pekka Valkeapää (regi/manus), Juhana Lumme (manus), Aleksi Bardy (produsent) og Helen Vinogradov (produsent)
  • Island: Bergmál (Echo), av Rúnar Rúnarsson (manus/regi/produsent), Live Hide (produsent) og Lilja Ósk Snorradóttir (produsent)
  • Sverige: Charter, av Amanda Kernell (regi / manus), Lars G. Lindström (produsent), Eva Åkergren (produsent)

Dag Johan Haugerud har både skrevet manus og hatt regi på Barn. Den fremragende forfatteren debuterte som regissør med kortfilmen 16 levende klisjeer i 1998. Hans store gjennombrudd kom med langfilmen Som du ser meg (2012). Filmen vant i sin tid fire Amanda-priser og ble nominert til Nordisk råds filmpris 2013. Syv år senere er oppfølgeren Barn også nominert til filmprisen.

– Jeg er glad og beæret over at Barn er nominert til Nordisk råds filmpris. Det føles som en viktig anerkjennelse for alle som har jobbet på filmen, sier Haugerud.

Med over 30 filmer og TV-serier bak seg er Yngve Sæther en av Norges fremste produsenter. Han har flere ganger vært nominert til Nordisk råds filmpris med blant annet Joachim Triers internasjonalt anerkjente Oslo, 31. august i 2011. Sæther var også produksjonssjef for Heimebane og Håp av Maria Sødahl.

Prisen offentliggjøres tirsdag 27. oktober under Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik.

Om Nordisk råds filmpris

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. De sier følgende i deres begrunnelse:

Barn er en film som i sin kjerne handler om «den norske væremåten». Samtidig strekker den seg kunstnerisk og tematisk langt ut over dette. En i utgangspunktet tragisk historie balanseres på en subtil streng av politisk finurlighet og menneskelig varme. Via tre generasjoner og deres kryssrelasjoner tegnes et mangfoldig bilde av et samfunn der voksne og barn lever tett sammen, men likevel befinner seg i hver sin verden, og befatter seg med skyldfølelse og samvittighet på ulikt vis. På en dempet måte handler Barn om det mest fundamentale i livet.

Mer om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 17. gang. I fjor mottok Dronningen, regissert av May el-Toukhy prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Kona fer í stríð (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant framstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.