Baltiske filmdager

15.-17. oktober arrangeres Baltiske filmdager på Cinemateket i Oslo.

Redaksjonen, 04.10.2021

Baltiske Filmdager

Litauen er årets fokusland, og derfor hedres den eksperimentelle filmlegenden Jonas Mekas (1922-2019) som emigrerte fra Litauen til USA i 1949, forteller Jan Erik Holst i Baltiske filmdager. I samarbeid med Litauens ambassade i Norge presenterer de en fotoutstilling av Jonas Mekas, «As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty», og viser hans kjente film Reminiscenses of a Journey to Lithuania.

Årets åpningsfilm Isaac/Izaokas (2019) er spillefilmdebuten til den litauiske regissøren Jurgis Matulevičius. Isaac er en film om samvittighet og skyld, vennskap, kjærlighet og frigjøring i lys av Holocaust og sovjettiden.

Master-class

Årets master-class er viet samproduksjoner med Baltikum. Produsenter, regissører og det filminteresserte publikum inviteres til å dele erfaringer og opplevelser fra filmproduksjon i Baltikum. De ulike baltiske produksjons-støtteordningene vil også bli presentert.

I år er det 25 år siden den første norsk-baltiske samproduksjonen fant sted, Jomfruene i Riga, i regi av Emil Stang Lund med manus av Morten Barth og regissøren selv. Filmen vises som en festforestilling, og det blir intervju med opphavsmennene på scenen før visningen, lover arrangøren.

Trailer fra årets åpningsfilm: Izaokas/Isaac