Arne Lygre kan få Nordisk råds litteraturpris

Arne Lygre er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2025. Lygre er nominert for boken I vårt sted, skuespillet som også ble satt opp på Nationaltheatret og Den Nationale Scene i 2024.

Redaksjonen, 27.02.2025

Arne Lygre foto Tine Poppe

Arne Lygre
Foto: Tine Poppe

– Det er enormt gledelig at I vårt sted er nominert til denne svært viktige prisen. Lygres dramatikk har dyp eksistensiell klangbunn og borer med en distinkt litterær stemme i grensene mellom det indre og det ytre i menneskene og i våre skiftende relasjoner til hverandre. Mange av verdenslitteraturens viktigste tekster er nettopp dramatikk, og denne nominasjonen viser at vi med Arne Lygre har en dramatiker i verdensklasse, sier forlagssjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Nora Campbell i en pressemelding fra forlaget.

I skuespillet møter vi Astrid som har hatt et langt og skjørt vennskap med Eva. Nylig har hun også møtt Sara, og et nytt vennskap skal defineres. De leter alle tre etter noen å dele tiden sin med. Iblant tror de at de kan være noe for hverandre, at de kan bety noe i hverandres liv, andre ganger glipper det.

I vårt sted
er et nærgående og sårbart stykke om å nærme seg andre, både fremmede og personer i egen familie. Det handler om å kunne kjenne seg igjen i en annen og bli til gjennom den andres blikk. Det handler også om den underliggende frykten for å være utbyttbar, å velges bort, å bli alene.

Juryens uttalelse:

Arne Lygre har gitt ut både romaner, noveller og skuespill, men det er særlig som dramatiker han har gjort seg gjeldende de siste årene. Stykkene hans er spilt over hele verden, og fra 1996 til i dag har han skrevet 13 teaterstykker, oversatt til 20 språk. Han har som dramatiker mottatt både Ibsenprisen og Heddaprisen.

I vårt sted er et stykke om vennskap mellom tre grunnleggende ensomme mennesker, hver med sine ulike og unike erfaringer. Vi møter tre kvinner: Astrid, Sara og Eva. To av dem har kjent hverandre lenge, en av dem har holdt seg unna en stund, i mellomtiden har en annen dukket opp og er i ferd med å ta hennes plass, og i løpet av stykket forskyves maktbalansen og relasjonen mellom kvinnene. Vi er vitne til hvordan tilfeldige møter flettes inn i hverandre, motivert av et ønske om ikke å være alene, men også drevet av minner om tidligere tap, redselen for å miste eller bli erstattet av en annen, og av rivalisering og sjalusi.

Det reflekteres over egen alder; tiden settes i bevegelse og anskueliggjøres som levde erfaringer og fremtidige forventninger, og som en akutt opplevelse av hva det vil si å befinne seg på et bestemt sted i livet, her og nå. Grunnsituasjonen er på mange måter velkjent og hverdagslig, og språket er tilsynelatende enkelt, men samtidig er det også stilisert og teatralt – det aktualiserer på en subtil måte hvor vanskelig det kan være å nå fram til andre. Det er som om personene smaker på det de sier, og undrer seg over det, eller snakker hverandre etter munnen og insisterer på et vennskap som kanskje er skjørere enn de vil innrømme. Opplevelsen av flerstemmighet understrekes av at alle de tre kvinnene spiller to roller og glir over i far, bror og sønn; en av dem spiller for eksempel faren sin over flere sider samtidig som hun er seg selv.

I vårt sted utforsker muligheter for fellesskap på tvers av alder og livssituasjon, og hva som bestemmer og regulerer vårt forhold til andre mennesker. Lygre viser med all tydelighet at vi aldri kan se oss selv slik andre ser oss. At all handling kommer fram gjennom replikkene, uten forklarende sceneanvisninger eller sidetekst, understreker at dette er et eksistensielt drama om å være et menneske utlevert til verden.

Med dette verket beviser Lygre nok en gang at han ikke bare er en viktig scenekunstner, men også en fremragende forfatter som fortjener å leses: Det er i kraft av sine sterke litterære kvaliteter at I vårt sted fortjener å bli nominert til Nordens viktigste litteraturpris.

Arne Lygre har gitt ut til sammen tretten skuespill. For sitt siste stykke I vårt sted (2024) ble han tildelt Ibsenprisen, det er andre gang han mottar denne prisen. Tid for glede fra 2022 ble en stor publikums- og kritikersuksess på Det Norske Teatret, og begge stykkene er solgt til flere sentrale europeiske teatre.

Fra Norge er også Johan Harstad nominert til årets Nordisk råds litteraturpris. Han er nominert for Under brosteinen, stranden!

Se alle de nominerte på norden.org >>